Дрон следи за горски пожари

11:11, 08 юли 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Югозападното държавно в Благоевград декларира готовност за бърза реакция при горски пожари. 

Създадена е организация, която позволява на екипите до 30 минути след получаване на сигнал да достигнат до мястото на запалването, каза директорът Дамян Дамянов.

Югозападното държавно предприятие е едно от най-засегнатите от пожари, затова в последната година и половина са направени сериозни инвестиции. 

Изградени са 9 противопожарни кули за наблюдение в най-рисковите териториални поделения. Закупени са 18 специализирани високо проходими автомобили, малкогабаритни и изключително ефективни за работа в трудно достъпни и пресечени терени.

До месец ще бъдат отремонтирани 6 професионални пожарни коли, предоставени от МВР. Очаква се доставка на два булдозера, които също могат да бъдат използвани за гасене на пожари.

Горскиште в Пиринско вече имат оборудван дрон за проследяване движението на огъня. 

Предстои закупуване на 700 комплекта защитни облекла за служителите, участващи в гасенето на пожари. В скоро време ще заработи оперативен команден център, който ще събира данните от 9-те противопожарни кули и ще приема обажданията, постъпващи на телефон 112, отчете директорът на ЮЗДП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама