Депутатите отмениха сроковета за отдаване на концесии и ги разделиха на три групи

11:32, 08 юли 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесиите се разделят на три групи - за строителство, за услуги и за ползване. Възложители ще бъдат министрите и кметовете, вместо Министерския съвет и Общинските съвети, както беше досега. Това приеха депутатите чрез измененията в Закона за концесиите, внесени от правителството. От общо 140 гласували, 75 бяха "за", 38 "против" и 27 "въздържали се". 

В новия вариант на закона липсват заложени срокове за продължителност на концесиите, което на практика ги превръща във вечни.

Измененията уреждат основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им.

Отменянят се действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и се изменят законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии, с цел създаване на предпоставки за изпълнение на новия закон. 

Резултатите от прилагането на новия Закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама