Няма да наказват Френската гимназия заради дебитните карти на ПИБ

12:39, 08 юли 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санкции към 9-а Френска гимназия в София няма и няма да има. Това съобщи просветният министър Меглена Кунева по време на парламентарния контрол. Тя отговори на въпрос на лидера на ДСБ Радан Кънев дали подобни практики са допустими, извършена ли е проверка по случая и какви са предприетите мерки. 

 

В края на юни стана ясно, че Френската гимназия ще въвежда пропусквателен режим с използването на банкови карти, издадени от Първа инвестиционна банка (ПИБ). На сайта на езиковата гимназия бе публикувана информация за идеята, като бяха разпратени и писма до родителите на учениците. Ръководството на школото предвиждаше стипендиите на отличниците също да бъдат превеждани по дебитните карти. За тези, които не желаят да бъдат клиенти на тази банка, бе предложено да им бъдат издавани магнитни карти срещу такса от 2 лв. 

 

Радан Кънев съобщи, че последното е отпаднало и картите ще се издават безплатно. 

 

"Вземам повод от конкретния казус, за да изложа някои принципни позиции на министерството. Похвално е, че има инициатива да се повиши сигурността на живота и здравето на учениците", започна отговора си Кунева. 

 

Според нея по принцип заслужава да бъде окуражена практиката на използване на модерни технологии, които да улесняват семействата, но министерството препоръчва училищата да прилагат повече прозрачност. 

 

"Редно е да се даде информация как се избира точно тази банка, били ли са поканени други банки да дадат предложение, те отговори ли ли са, това ли са били най-изгодните условия за учениците", призна министърът. Тя не се е срещала с директора на Френската гимназия, защото "не смята, че по този начин той трябва да бъде стресиран". 

 

От думите на Меглена Кунева стана ясно, че в езиковата гимназия не са налице нарушения на нормативните актове, действащи в системата на народната просвета. Съобщението на сайта на училището и изпратените писма до родителите били коректно написани и не съдържали подвеждаща информация. 

 

"Въпреки това защитата на потребителите трябва да бъда на високо ниво - правото на избор е свещено право. Нека хората да знаят какво избират и това да бъде тяхно право, независимо дали са ученици, или вече пораснали потребители", поясни Кунева. 

Кънев пък посочи, че като родител приветства мерките за сигурност от този тип да бъдат въведени в българските училища. Одобрява и решението на МОН да не санкционира гимназията и ръководството ѝ. 

 

"Радвам се, че няма да има санкции. Комуникацията понякога е един по-добър модел за решаване на проблема, отколкото санкциите", обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама