Започват майсторските класове на академия „Варненско лято“

13:50, 08 юли 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академията на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще проведе през юли два майсторски класа. Концертите на преподавателите ще бъдат в аулата на Икономическия университет. От днес до 14-ти е майсторският клас по класическа китара на Георги Василев, а заключителният концерт ще бъде в последния ден от 19 ч. в концертното студио на Радио Варна. От 9 до 16 юли ще е майсторският клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, като галаконцертът ще е в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19 ч. на 16 юли.

В рамките на лятната академия на 16-ти от 10 ч. в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще се проведе традиционният конкурс за млади цигулари „Цигулките на Минчо Минчев“. Участниците в тазгодишната надпревара ще бъдат оценявани от жури от цигулкови педагози и изпълнители с председател проф. Минчо Минчев. На победителите ще бъдат предоставени 12 цигулки от личния фонд на именития музикант, на които младите изпълнители да свирят една година.

Концертният цикъл, включен в лятната академия, започва днес от 19 ч. с рецитал на Георги Василев в аулата на Икономическия университет. В изпълнение на българския музикант ще прозвучат произведения за класическа китара от Й. С. Бах, Лео Брауер, Душан Богданович и Карло Доменикони. На 11-ти пък е цигулковият концерт на Минчо Минчев и Николай Минчев.

Програмата на лятната академия предвижда още един концерт - на 10 юли от 19 ч. в зала „Бах“ на Евангелската методистка църква. Тогава пред фестивалната публика ще излезе роденият в Нюрнберг - Германия, органист проф. Андреас Якоб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама