Оправдаха Христо Бисеров и на втора инстанция (обновена)

14:46, 08 юли 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският апелативен съд (САС) потвърди оправдателната присъда на бившия зам.-председател на 42-то Народно събрание и на ДПС Христо Бисеров. Това става ясно от прессъобщение на съда.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев изцяло е потвърдил присъдата на Софийския градски съд и по трите пункта на обвинението срещу бившия депутат. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. 

Бисеров е подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери, необявени сметки в чужди банки в декларация до Сметната палата в качеството си на лице, заемащо висша държавна длъжност и недекларирани сделки с валутни ценности на обща стойност 700 960, 63 лева .

През декември м.г. Бисеров бе оправдан от Софийския градски съд (СГС), след като стана ясно, че обвинението не е намерило достатъчно доказателства. Съдебният състав прецени, че делото е недоказано от фактическа и правна страна.

В решението на съда се казва още, че Бисеров, както и пред градския съд, не се е възползвал от правото си да дава обяснения. Апелативните съдии отчитат, че "по делото е налице очевиден доказателствен дефицит", който не дава възможност да се установи дали "кой е титуляр на въпросните сметки, кога са открити, от кого, какви нареждания са правени, кога и какви суми са постъпвали, кой има право да осъществява банкови операции с наличните по тях средства". Въпросната неяснота се определя като особено важна за доказването на престъпление и спроед съда не може да се запълни с материалите предоставени от прокуратурата на съда.

Припомняме, че след оправдателната присъда на градския съд, прокуратурата беше убедена, че има безспорни доказателства за вината на Бисеров.

Според втората интанция, Софийски градски съд е потсановил оправдателна присъда при "при пълно, всестранно и точно изясняване на фактическата обстановка", което е сторено "след мотивиран и задълбочен анализ на всички доказателства". Също така не констатира съществени процесуални нарушения при първа инстанция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама