С 28 000 лева ремонтират пет църкви в Свищовско

15:50, 08 юли 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на 2016-та година, църковните настоятелства от няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, изпратиха писма до Дирекция по „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската епархия, с молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти в  съответните църкви.    

 Пет от населените места получиха уведомления, че по сметката на Великотърновската митрополия са отпуснати средства за строително-ремонтни дейности.

Църквите, които получиха целева държавна субсидия са: храм „Св. архангел Михаил” - с. Александрово, храм „Св. Димитър” - с. Горна Студена, храм „Св. Йоан Рилски” - с. Драгомирово, храм „Св. Димитър” - с. Козловец и  храм „Св. Параскева” в с.Червена.

В село Александрово средствата в размер на 6000 лв. ще бъдат изразходвани за оформяне на преддверието, където ще бъде поставен гипсокартон, теракот и входна врата. Подът на църквата ще бъде основно ремонтиран и ще се положи ламинат;

В село Горна Студена, средставата в размер на 5000 лв. ще бъдат изразходвани за ремонт на покрива;

В село Драгомирово, със средствата в размер на 6000 лв. вече е подменена част от храмовата дограма;

В село Козловец, със средствата от 5000 лв. предстои ремонт на покрива и фасадата на храма.

В село Червена, сумата от 6000 лв. ще бъде използвана за ремонт на покрива.

След ремонтните дейности, в срок до 15 декември 2016 година, в Дирекцията по „Вероизповедания” към Министерски съвет ще бъдат изпратени заверени копия от разходно-оправдателните документи, с които ще се удостовери, че отпуснатата държавна субсидия е усвоена и разходите са направени  строго целево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама