Декларация за сътрудничество подписаха ЕС и НАТО във Варшава

16:10, 08 юли 16 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЕС и НАТО приеха обща декларация, която трябва да даде нов импулс за укрепване н задълбочаване на сътрудничеството и стратегическото партньорство между двата съюза.

Подписите си под документа сложиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в началото на двудневната среща на върха на Алианса в полската столица Варшава.

Двата съюза се ангажират да укрепят възможностите си за борба с хибридните заплахи, като споделят разузнавателна информация и съвместно координират действията си на различни нива. Освен това и ще си сътрудничат в спирането на мигрантския поток в Средиземно море и други райони на Европа.

НАТО и ЕС възнамеряват да разширят обмена в киберсигурността и отбраната, включително в контекста на мисиите, операциите, ученията им, както и в обучението и тренировките. Те ще се стремят и към развитие на кохерентни и оперативно съвместими отбранителни възможности на страните членки на алианса и Общността, както и многостранни проекти.

В декларацията се съобщава, че двата съюза ще засилят сътрудничеството във военната индустрия и изследванията, както и разширяване на ученията, като през 2017 и 2018 година ще се предприеме първата стъпка за паралелни и координирани тренировки.

Сътрудничеството в тези области е стратегически приоритет и бързото му прилагане е изключително важно, отбелязват Туск, Юнкер и Столтенберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама