Бойко Атанасов влиза в битката за градски прокурор на София

16:19, 08 юли 16 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Следователят Бойко Атанасов се пробва за четвърти път да стане градски прокурор на София, съобщава „Правен свят“. Той ще се бори за позицията с Емилия Русинова, която е зам.-шеф на Софийска градска прокуратура (СГП), а в момента временно изпълнява длъжността ръководител на СГП.

Името на Атанасов нашумя в последните месеци заради разкритията му, че в столичното следствие има „шпицкоманда“, под  която е на пряко подчинение на главния прокурор. Според него обвинител номер едно забавял дела на някои от водещите политически фигури, чрез въпросната група, за да се оказва натиск срещу тях. В сряда пък, след проведена проверка, Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС реши, че нарушения по сигнала на Атанасов няма.

Изборът за новия градски прокурор ще се проведе на 27 юли. Прокурор Русинова е посочила в концепцията си, че е необходимо спешно да се направи анализ на забавените досъдебни производства, по които разследването е повече от две години и продължавано бездействие би довело до избягване на наказателна отговорност. Ако бъде избрана, тя възнамерява да въведе кратки срокове за решаването на такива дела, а прокурорите, натоварени с тази задача, няма да получават други дела.

Също така Русинова подчертава нуждата да се направи и анализ за причините, водещи до връщане на дела на прокуратурата, но и с внимание за случаи, в които връщането е неоснователно. Прокурорката акцентира и върху проблема с неуспешни дела за корупция, "бавния напредък" и "липсата на солидни резултати", което възнамерява да реши с регулярни срещи за уеднаквяване на практиката по идентични дела.

Бойко Атанасов пък поставя критиките към прокуратурата като акцент на своята концепция. Той казва, че СГП се занимава само на хартия с корупция по високите етажи, защото такива разследвания имало само срещу хора, които вече не са на такива постове. Също така следователят иска да се направи анализ и ревизия на всички преписки и дела, които са водени и се водят срещу настоящи членове на Висшия съдебен съвет в качеството им на "неизвестен извършител", по които не е изтекла давността и седят на "трупчета". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама