Три години затвор за сливналия, извършил банкови измами

17:30, 08 юли 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осъдиха мъж от Сливен на 3 години „лишаване от свобода“ за това, че без съответно разрешение извършвал по занятие банкови и други финансови сделки.

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура- Сливен, Съдът постанови  ефективно наказание „лишаване от свобода“ на Ради Марков за срок от три години.Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Марков е признат за виновен за това, че в периода 15.05.2014г.- 31.07.2014г., в гр.Сливен, без съответното разрешение, от свое име и като физическо лице, извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити за своя сметка и на собствен риск, за които се изисква съответно разрешение – лиценз за банкова дейност, съгласно Закона за кредитните институции.

Ради Марков, който е роден в с. Зимница, обл. Ямбол, но от дълги години живеел в Сливен. През периода 2005г.-2008г. се установил да живее трайно в Кралство Белгия, като реализирал основните си доходи чрез престъпна дейност, осъществявана там. През 2010г. Съд в гр.Брюксел, Кралство Белгия го е осъдил на 7 години „лишаване от свобода“ за извършено престъпление- „трафик на хора, изнасилване и сексуална експлоатация“. През 2014г. Марков е бил условно-предсрочно освободен от Затвора и се завърнал в гр. Сливен. Тогава решил да дава заеми бз надлежно разрешение срещу висока лихва, въпреки съществуващата в Р.България забрана за това.

За извършване на незаконната си дейност, през 2014г. подсъдимият Марков наел офис, в близост до Съдебната палата в Сливен. На вратата на  офиса имало поставен рекламен надпис, че там се извършва покупко –продажба и наеми на недвижими имоти, изкупуване на земеделски земи, съдействие за жилищен кредит и всички видове застраховки. Марков наел и сътрудник, който подпомагал дейността. Решението да предоставя незаконни кредити Марков популяризирал в лични разговори. Според условията, лихвата била от 30% до 80% върху отпусканата като заем сума. Между Марков и заемателите били сключвани еднотипни договори, според които той ставал заемодател, а получилите парите разписвали запис на заповеди, които ги задължавали да изплащат главницата на кредита ведно с договаряната лихва. За това спомагал и факта, че получаващите парите в преобладаващат си част били неграмотни (основано от гр.Котел). Случаите на отдаване на незаконен кредит били 21.

За престъпната дейност узнали служители на Община Сливен и на МВР в града. Офисът на Марков бил претърсен и така била установена престъпната му дейност.

Присъдата на ОС-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама