Разследваният за "лентяйство" Асен Генов: Институциите се използват за политическа репресия

17:42, 08 юли 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Някой се опитва за пореден път да използва българските правораздаващи институции като инструмент за политическа репресия. По този начин пречи на полицията да си върши работата и наистина да прави нещо смислено по опазване на вътрешния ред, противодействие на корупцията и организираната престъпност. Занимават полицията с глупости.

С тези думи блогърът Асен Генов коментира пред София Topnovini.bg появилата се информация, че е бил подаден сигнал в полицията срещу него. Генов потвърди, че е бил разпитан от униформените служители заради това, че е един от организаторите на протеста срещу провелото се мотошествие на руските рокери „Нощните вълци“. 

Дни преди да дойдат в София те влязоха в полезрението на медиите, правоохранителни органи и обществото със сблъсъците в Бургас, където пострадаха няколко от протестиращите срещу посещението им. С пристигането си в София рокерите бяха посрещнати пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ от две групи граждани – привърженици и противници. 

Асен Генов е бил привикан в столично районно управление на МВР заради сигнали, които го обвиняват в проповядване дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, според чл. 162 от Наказателния кодекс. 

„Първоначално помислих, че това е рутинна среща, която до колкото знам, от МВР провеждат често преди протести и публични събития, на които би могло да възникне някакво напрежение.  Очаквах, че полицаите ще се интересуват от това как ще протече събитието. В петък сутринта (1.06.2016г.) преди протеста, когато бях привикан, гледах на призоваването му като нещо нормално. Все пак в Бургас „Нощните вълци“ бяха нападнали протестиращи на шосето мирни граждани“, обясни блогърът. 

В районното управление той разбрал, че е повикан за сигнал срещу него, по който тече проверка. 

„Предпочетох да говоря по същество в присъствието на адвокат“, допълва той. За втори път му е било наредено да се яви в полицейското управление в сряда (5.07.2016 г.), когато научил подробности около разследването срещу него. 

„Сигналът срещу мен е свързан с това, че ми се приписват думи, които не съм казвал. Някой смята, че призовавам към насилие. Това не е вярно, защото протестът премине мирно и кротко. Той бе организиран срещу една определена идеология в България, която се прокарва от тази мотористка организация, наречена „Нощните вълци“, посочва Асен Генов. 

По думите му членовете на „Нощните вълци“ се определяли по-скоро не като рокери, а като мотористите на президента на Русия Владимир Путин. 

„Това са хора с болшевишка и сталинистка идеология, която носи носталгията по СССР. Те самите говорят за това, че биха искали да възстановят единството на народите от бившия СССР. Членове на „Нощните вълци“ са участвали на страната на сепаратистите в Източна Украйна, срещу които легитимното украинско правителство води антитерористична политика. Това е паравоенно формирование, което два пъти годишно има занятия по бойна и военна подготовка“, убеден е организаторът на протеста срещу посещението на „Нощните вълци“ в България. 

Според него самата руска политика предполагала страни като България да са в една буферна зона около „руския свят“. Това давало един геополитически контекст, който не бил в интерес на България и срещу когото протестирали хората. Подкрепата за тази групировка идвало от едни силно проруски и ултралеви формации. 

„Ние самите очаквахме срещу нас да има насилие и аз разказах всичко това пред полицията. Очаквахме агресия с оглед на случилото се в Бургас, където тази паравоенна организация преби няколко души с помощта на електрошокове, палки и други хладни оръжия. В крайна сметка вече имаше няколко репортажа с Георги Близнаков, който е участвал в организацията „Тайфун“. Казах, че по-скоро ние изразявайки своя мирен политически протест срещу отдалечаването на България от своята евроатлантическа ориентация и очаквахме силови провокации“, заяви Генов и допълва, че посещението на „Нощните вълци“ в България е било координирано, така че те да дойдат у нас и да застрашат мирно протестиращите. 

Сигналът срещу Генов бил свързан и с друг член от Наказателния кодекс, касаещ т.н. „лентяйство“. 

„Както обикновено при мен се търсят парите парите на ЦРУ, Сорос и световния ционистки заговор. Друго общо взето не търсят, това на шега, разбира се“, казва Асен Генов. Той е съобщил на полицията, че миналата година е приключила финансовата проверка срещу него, която е обхващала период от 7 години назад във времето. 

„От нея единствено беше установено, че не съм си платил 2 фиша от КАТ. Към днешна дата съм се разплатил и с тях“, убеден е Генов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама