155 балетисти от 35 страни се включват в балетната олимпиада

19:18, 08 юли 16 / Култура 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мащабното 27-о издание на Международния балетен конкурс започва на 15 юли във Варна. 155 състезатели от 35 държави ще се надпреварват за наградите на първото в света и най-трудно състезание, наричано с право Балетна Олимпиада. През двете седмици на конкурса международното жури ще оценява състезатели от традиционно утвърдени школи като руската, френската, кубинската.

В широката географска карта на конкурса тази година ще се впишат и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка. Чешката република се завръща със свои балетисти на варненска сцена. Към наградите с амбиция гледат също участници от Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. За радост на местните ценители на танца в конкурса се впускат и 15 състезатели от името на България, като 7 от тях са чужденци. За пръв път от години насам ще се представят и възпитаници на балетните педагози от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна.

Председател на международното жури е легендата на танца Владимир Василиев (Русия) - единствен носител на Голямата награда на град Варна в историята на балетния конкурс. Негови партньори в оценяването на участниците ще са лауреати от минали издания, направили световна кариера: Максимилиано Гера (Аржентина), Ерик Вю Ан (Франция), Аурора Бош (Куба), Маша Илиева (България), а също директори на най-големите балетни театри в Япония, Китай, Русия, САЩ, Канада.

Състезателите ще се борят за званието „Лауреат на Международния балетен конкурс – Варна“, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров - създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Успоредно с конкурса ще се проведе и Международна лятна балетна академия, преподаватели в която са едни от най-уважаваните балетни педагози в света. Изтъкнатите балетмайстори ще преподават балетна класика, характерни танци, съвременни танци, техники на съвременни танци и афро-кубински танци - съвременни техники.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама