САЩ пращат 1000 войници в Полша да пазаят границата с Русия

19:23, 08 юли 16 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ ще разположат 1000 войници в Полша и отделен щаб на бригада като част от усилията на НАТО да засили присъствието си по границата с Русия. Това обяви, американския президент Барак Обама след срещата си в полския държавен глава Анджей Дуда по време на първия ден от двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, съобщи АФП.

Воденият от Щатите батальонът е един от четирите, които ще бъдат разположени от Алианса на ротационен принцип в Източна Европа. Ходът има за цел да пази границите с Русия.

НАТО планира да разположи други три отделни батальона в Естония, Латвия и Литва, които ще бъдат формирани с канадски, германски и британски войници.

По време на срещата във Варшава Обама благодари на Полша за приноса в кампанията срещу терористите от „Ислямска държава“, включително за изпращането на самолет Ф-16 и инструктори. Държавният глава на САЩ нарече Полша „важна част от отбраната на НАТО на източния фланг”. От своя страна полският му колега благодари за нуждата от засилване на отбраната в Източна Европа и разполагането на войници в региона. "Благодарни сме за добрата воля, за разбирането, че където се намира най-силната армия е безопасно, и че армията е американска", каза той.

Двамата президенти проведоха около 40-минутен разговор преди началото на срещата на върха във Варшава.

Междувременно отново на срещата на върха в полската столица стана ясно, че Алиансът ще поеме командването на изграждания от САЩ противоракетен щит в Европа. Това стана след като Франция получи уверение, че системата няма да бъде под контрола на Вашингтон, съобщи „Ройтерс“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама