Все пак българското председателство на ЕС се измества заради Брекзит

19:45, 08 юли 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българското председателство на Европейския съюз ще започне на 1 януари 2018 година, съобщи председателят на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова, която участва в обществена дискусия на тема „Европа след Брекзит: бъдещето на интеграцията в ЕС“.

Очакваше се председателството на България да е през втората половина на 2018-а, но британското „не“ на ЕС наложи известни размествания в ротационния принцип.

По думите на Грозданова страната ни ще си партнира с Естония и Финландия, като тепърва се уточняват основните приоритети в програмата на оглавяването. "След България идва Австрия, но, доколкото знам, има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността да бъдем с Финландия е доста голяма. Предполагам, че основен приоритет на Тройката ще бъде дигитална Европа, което за нас е добре", заяви председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание.

Според нея в лицето на Великобритания ЕС изгуби балансьор.

Въпреки че решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз дава шанс за засилване на интеграционните процеси, влизането на България в Шенген не е на дневен ред, убедена е тя. "Ние настояваме да бъдем приети. Уговорката беше това да се случи на две фази – първо по въздушен и морски път, а после по суша. Но на този етап това не е на дневен ред", каза Грозданова.

Според нея Великобритания няма да излезе от ЕС, въпреки референдума. Грозданова вижда съдбата на Обединено кралство да се развие по два начина. "След като се избере нов министър-председател през есента, евентуално могат да бъдат предизвикани нови извънредни парламентарни избори и този референдум всъщност да не бъде взет под внимание. Вторият вариант е Великобритания да задейства член 50 от Договора за ЕС", допълни Джема Грозданова.

"След две години преговори британските граждани да се убедят колко неизгодно е излизането от Европейския съюз и да бъде предизвикан нов референдум, който да ги попита дали подкрепят тези неизгодни клаузи", заяви още тя и добави, че водещи анализатори от Брюксел също са на мнение, че Брекзит няма да има. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама