Протестът срещу "бутафорния" Вежди Рашидов поиска оставка и на кабинета (обновена)

20:02, 08 юли 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около стотина души събра поредният протест с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов пред сградата на ведомството, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

До акцията се стигна след скандала с журналиста на БНТ Георги Ангелов, когото Рашидов предупреди, че държавата му плаща заплатата и заради уволнението на художника Владимир Руменов и изкуствоведа Мария Василева. от Националната художествена галерия. В социалните мрежи пък се разпространява открито писмо за оттегляне на министъра, подкрепено от стотици.

Събралите се скандират "Оставка!, но не само на министъра, а и на цялото правителство. 

Те настояват също така за качествени промени в Закона за културното наследство, за да защитим историята си. Протестиращите са излезли да изразят недоволството си заради "бутафорния министър и неговите бутфорни предложения".

"Управляващите показа, че не мислят за обществото и за българските граждани - да оставят такова културно наследство, с което да можем да се гордем", заяви членът на Протестна мрежа Христо Николов. По думите му минситърът на културата работи за олигарсите и за лобистки интереси.

"Политически уволнения ми се вижда много демоде за днешна дата, заплахи към журналисти също", коментира младо момиче също протестираща пред министерството. Според нея най-малкото, което трябва да се случи, е министър Рашидов да си подаде оставката и да се промени държавната политика в сектора. 

"Ние искаме да направим нещо ново, искаме една работеща държава с европейски ценности", каза тя като допълни, че големите промени трябва да се случат в парламента, а именно пълна лустрация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама