Национален Фолклорен Фестивал „Угар” 2016

20:52, 08 юли 16 25 736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Магията на народните танци и песни се е предавала от стари времена по Българските земи. Предпазвала ни е като култура, народ и ни е оставила свързани, независимо от размириците и промените на нашите земи. Двудневният Фестивал „Угар” - 22.07 и 23.07, с организатор Георги Геориев, се създава за трета поредна година - повод да си припомним нашия корен чрез преживяването. 

„Угар” е старата Българска дума, която нашите баби и дядовци познават. Означава да разореш и изчистиш земята от плевели, за да я подготвиш за сеитба. Докато са изчиствали земята, прадедите ни са изчиствали и себе си, и съзнанието си от излишното. В семплото дневно битие, в което е липсвало суета, са били свързани и със слънце, и природа, и земя – единство, кето днес често е разпокъсано от прекомерна доза информация и бързо общуване.

Това лято месността Драгойна до село Буково, Първомай, ще стане територия на палатков лагер, концерти, седянки, разпявки и танци, в които ще се включат хора, независимо от възраст, принадлежност или социално положение. Фестивалът е насочен към единството, което ни свързва и затова е посветен на Св.Илия – пророкът, който е един от първите, които са вярвали в единството и са отхвърляли езичеството. Георги смята, че той е закрилник на Фестивала. Запазва се мистичната нишка на онова, което ни поддържа в едно - подобно на корените, поддържащи стъблото и короната на дървото. Мечтата на организатора е като род и народ да обърнем поглед към чистотата на настоящия момент.

Обединени от идеята ред помощници се притичват, за да подкрепят събитието по всевъзможни начини, а списъкът с участниците започва от ансамбъл „Филип Кутев”, минава през концерт на алтернативния фолклор на „Тъпани и гайди”, оркестрите „Топлика” и „Орион Бенд” и продължава да се пише. Мистично магично шоу на “Theos Magic Show”, Ритуалът „Угар” и посрещането на изгрева ще са внимателно намигване към незримото и метафизичното. Частни лица, фирми и организации даряват средства на Сдружение „Ангел Войвода”, създадено с идеална цел, за да може мащабът на събитието да се осъществи и продължи.

Месността „Драгойна” е била сборище на дружините на хайдутите, от които Георги се чувства привлечен – затова и кани Регионален клуб “Традиция” Нова Загора, за да направят възстановка на исторически събития, в които честта, смелостта и истината са били водещи и пазещи населението на България.  Фолклорни клубове от цялата страна, читалища,  нестинари, певци и поети, ще се съберат на поляни и седенки. В тон с творческия акцент на Фестивала, е предвиден Базар на занаятите и творчеството, в който ще участват художници, занаятчии и творци на ръчно изработени произведения. 

Решавам да задам само три въпроса на Георги. Питам кое събужда човешкия дух. Той ми казва, че Духът се буди чрез болката на обикновените хора, които надмогват празнотата и заживяват в единство. Питам го кое събужда човешкото съзнание.  Той отговаря, че съзнанието постоянно се разширява с всеки преодолян урок и благодарност.  Накрая питам какво ни пази като народ, а той има само един отговор - Бог. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама