Екатерина Захариева иска да се обяснят ползите и негативите за референдумите наесен у нас

21:28, 08 юли 16 / Политика 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумите, които предстоят есента, надявам се да има същинска кампания. И трябва да се обясняват и ползите, и негативите от отговора с „да“ или „не“ на даден въпрос. И това трябва да се обяснява от експерти. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по БНТ в отговор на въпрос за позицията й относно референдумите. В защита на тезата си тя припомни ситуацията от референдума във Великобритания за излизане от ЕС и мненията не експерти, че кампаняита там е била лошо проведена.

"Особено по регионални въпроси мисля, че хората трябва да бъдат питани. Когато става въпрос за национален референдум – трябва тези, които ги инициират да са отговорни и внимателни", коментира Захариева, като допълни, че трябва да се води "правилна информационна кампания".

"Кампаниите за референдуми не трябва да се изпозлват популистки, за влизане в политиката и да използват обществената енергия напразно", каза още Захариева. 

Висшия съдебен съвет (ВСС)

По-скоро съм в студен мир с ВСС, каза Захариева по БНТ в отговор на въпрос дали не е в студена война с управляващия орган на съдебната власт, като своя предшественик Христо Иванов. Тя обаче допълни, че това определение е в рамките на шегата донякъде - "истината е, че аз имам диалог с тях"

"Решенията им понякога ме учудват, още повече, че те не съответстват на изказване на част от членовете в Съвета за съдебна реформа, най-малкото част от предложенията, които те най-остро критикуваха на заседанията на ВСС, бяха предложени от тях", каза още Захариева. Припомняме, че ВСС гласува, че "не съгласува" законопроекта на свое заседание, а част от членовете му се обявиха срещу прекаленото съдийско самоуправление.

"Много предложения не бяха приети от Съвета за съдебна реформа с основания, но сега някои депутати ги предлагат", обясни още министърът като допълни, че някои от участниците в Съвета за съдебна реформа, след като не са успели да убедят членовете му с експертен разговор, "очевидно успяха да убедят някои депутати". 

Захариева взсе пак изрази надежда, че при обсъжданията следващата седмица в правна комисия ще надделее конструктивния диалог.

На въпрос дали харесва кадровите решения на ВСС министър Захариева отговори отрицателно. "Не бих казала, че ги харесвам, но те ( б.а. членовете на ВСС ) носят отговорност пред обществото и пред магистратите най-вече".

Тя изрази мнение, че разделението на ВСС на две колегии е нещо добро, но проблемът е, че "в съдийската колегия все още се забелязва напрежение". 

"Съмнявам се, че в рамките на оставащия мандат ще го преодолеят, понякога имат и добри решения, но когоато се стигне до важни кадрвои въпроси не мисля че са толкова отговорни", коментира министърът.

Антитерористичният закон

Според министър Захариева трябва да се ограничават права на заподозрени в терористична дейност. "Мисля че ограничение точно на техните права е допустимо", заяви тя, но допълни, че все пак трябва да има и гаранция за защита на гражданските им права, каквато предвижда закона с обжалването на заповедите за ограничения пред съда.

"Законопроектът не съдържа риск за останалите граждани", каза още минситърът, като обясни, че той е доста "по-мек от такива закони в други държави".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама