Тереза Мей става новият премиер на Великобритания

07:48, 13 юли 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е последният работен ден на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания. Очаква се следобед той да подаде оставката си пред кралица Елизабет Втора, а минути по-късно бишият вътрешен министър Тереза Мей ще заеме поста министър-председател на Обединеното кралство.

Мей остана единственият кандидат за премиер на страна, след като основната й опонентка Андреа Ледсъм се оттегли от надпреварата. Така наследничката на Камерън ще стане втората жена управлявала страната 26 години след Маргарет Тачър.

Мей се изправя пред трудността да ръководи страната в безпрецедентна ситуациа – напускане на Европейския съюз след 40-годишно членство.

Тя набляга на три ключови в момента. Първо, страната има нужда от силно лидерство, за да постигне възможно най-добро споразумение за отделяне от ЕС. Второ, Великобритания трябва да се обедини и трето, страната има нужда от силна позитивна визия за бъдещето си, която е добра не само за малцина привилегировани.

В първата си поява след новината, че ще е новият премиер на Великобритания, Мей обеща, че ще ръководи успешни преговори за излизане от ЕС. "Брекзит означава Брекзит и ние ще го превърнем в успех...Нужно е страната ни да бъде обединена", заяви тя. „Едновременно съм поласкана, но чувствам и смирение пред решението на Консервативната партия да ме посочи за лидер", обясни Мей. "Ние ще дадем на хората повече контрол над собствената им живот и заедно ще създадем една по-добра Великобритания".

Очакванията са Тереза Мей да бъде личността, която ще върне единството не само на нацията, болезнено разделена по темата за Брекзита, но и на партията - раздирана от противоборства.

Коя е Тереза Мей?

59-годишната консерваторка стъпва на „Даунинг Стрийт“ 10 преди 6 години като част от кабинета на Камерън и остава в историята като най- дълго задържалият се на поста вътрешен министър от половин век.

Семейството ѝ е от средната класа, завършва обикновена гимназия, след това география в Оксфорд. В университета се запознава с Филип Джон Мей, банкер, за когото е омъжена от 33 години. Амбициите ѝ обаче са в полето на политиката.

На младини работи в английската централна банка. Влиза в политиката по време на управлението на Маргарет Тачър, а през 1997 е избрана за член на парламента.

Превръща се в една от влиятелните фигури сред торите.

Мей е от малкото жени, задържали се в предните редици на торите близо две десетилетия. Показва способност да оцелява в кризи и кураж да води битки. Медиите на Острова  сравняват твърдостта и прагматичността й с Желязната лейди и германския канцлер Ангела Меркел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама