Велошествие настоява за алтернативни веломаршрути в центъра на Русе

08:06, 13 юли 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велошествие ще напомни днес за необходимостта от алтернативни веломаршрути в централната част на Русе.

Припомняме, че от местната администрация, планираха промени в наредба 18, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, от които във фокуса на общественото внимание попадна най-вече забраната за движение на всички велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в парковете, градините, пешеходните зони и най-вече по ул. "Александровска" и площад "Свобода". Те обаче бяха оттеглени от кмета Пламен Стоилов.

Въпреки това от "Вело Русе" настояват да се обърне внимание на по-младите колоездачи за правилата за движение, както и съобразяване с движението в централните части на града, в които има множество пешеходци. Ще бъдат обсъдени и варианти за довършване на плановете за безпрепятствен достъп на велосипедистите до централните части на града с алтернативни маршрути.

„Припомняме, че именно сдружение "Вело Русе" предложи във Велосипедния план на града да бъде изключена "Александровска" и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път). Наша беше инициативата и за изключване на велоалея по ул. „Александровска“ от прокета за реконструкция на пл. „Батенберг“. Движението с колело като форма на транспорт предложихме да става по алтернативен маршрут по бул. „Съединение“ и ул. "Петко Д.Петков". Само че на втората улица велоалея няма и до този момент. Предложихме и разклонение на велоалеята на бул. "Цар Освободител" към ул. "Хан Крум", която да продължава по ул. "Константин Иречек" и да достига Речна гара по ул. "Славянска". Знаете, че и това не е направено, въпреки че посочените алеите са приети от Общинския съвет като ключови транспортни връзки от първостепенната велосипедна мрежа на града в Велосипедния план от 2014г.“, коментират по този повод от „Вело Русе“.

Оттам припомнят още за идеите си за по-екстремните колоездачи да има Байк парк, за по-младите "Киндер трафик гарден" в Парка на младежта. За тези две съоръжения има и готови проекти. Алтернатива на рекреационното каране на велосипед би могла да е велоалеята към Николово, която Общински съвет гласува да се случи също през 2014г.

Велошествието ще се проведе от 18 до 19.30 часа с начало пред от пл. "Свобода" 6 пред сградата на Община Русе, символична обиколка на централния площад, след което колоната ще потегли в посока Пантеон на възрожденците по ул. "Петко Д.Петков", следва велосипедна алея по бул. "Съединение" до Младежкия парк, велосипедна алея в Младежки парк до ул. "Яребична". Връщането обратно към центъра ще е по пешеходната алея, успоредна на велоалята от Розариума до Вазата - ул. "Александровска" от Паметника на Альоша до Площад Свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама