Община Ловеч има 23 милиона лева задължения по договори

08:09, 13 юли 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Ловеч има задължения за около 23 милиона лева към 31 март 2016 година. Те са натрупани предимно заради множество подписани договори, за които не е осигурено финансиране. Това заяви кметът Корнелия Маринова във връзка със свое предложение за стартиране процедура по изготвяне на план за финансово оздравяване на общината и искане на безлихвен заем, предаде БТА.

Предложението бе подкрепено от Общинския съвет в Ловеч на извънредно заседание, въпреки че на редовната сесия идеята на кмета бе отхвърлена от местните парламентаристи.

Така до 29 юли т. г., кметът на Ловеч следва да изготви подробен план за финансово оздравяване, а в срок до 18 август да се проведе обществено обсъждане. Предложението ще бъде подготвено със съдействието на ПК по Бюджет, финанси и европроекти.

По данни на финансовото министерство, община Ловеч попада в черния списък на 36-е общини у нас, изпитващи сериозни финансови затруднения. Един от начините да се реши проблемът е отпускане на безлихвен заем, като изготвянето и приемането на оздравителен план е задължително условие за одобрение.

Бившият градоначалник Минчо Казанджиев обаче контрира, че общината в действителност не е в тежко състояние и всички задължения от предния планов период са изплатени. Той заяви, че с подкрепата на идеята за безлихвен заем, община Ловеч „влиза в борд“ и от този момент всяко действие на местната администрация ще бъде зависимо от Министерство на финансите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама