Проверяват прокурор по делото Ембака

08:24, 13 юли 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ревизират действията на Окръжната прокуратура в Благоевград по разследването срещу санданския рецидивист Емил Първанов-Ембака.

Проверката е назначена от главния прокурор Сотир Цацаров след установеното в Софийски апелативен съд вчера, че държавното обвинение е пропуснало предвидения в закона срок за задържане на Ембака в предварителния арест.

Специално ще се подложат на контрол дела на прокурор Георги Качорев, който е водещ по разследването срещу Емил Първанов, обвинен в убийството на контрольора в "Агромах" Николай Чивиев, информираха от Главна прокуратура.

Ембака бе освободен на 12 юли от състав на САС, но след публикации в медиите и обществен отзвук, спрямо него бе повдигнато ново обвинение - за подбуждане в палеж. С това ново обвинение, Първанов остана отново в ареста, независимо, че по делото за убийство бе пуснат от съда с "подписка".

Съглсно НПК, срокът за принудително задържане на Ембака по член 115, е изтекъл на 9 юли. Ден преди това Окръжната прокуратура в Благоевград преквалифицира престъплението по член 116 от НК, който е по-тежък текст за умишлено убийство. По този член законодателят допуска до година и половина престой в ареста. Новото обвинение обаче не е предявено по надлежния ред, коментират от САС.

Тежкото престъпление бе извършено от Първанов миналото лято на отсечка от АМ "Струма".

Тогава Ембака се опита да премине с колата си през ремонтирания път, но не бе допуснат от охранителя Николай Чивиев-бивш френски легионер. Последва бой с камъни, един от които уби Чивиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама