Граждани оттеглиха подписите си за запазване на чинарите в Силистра

09:24, 13 юли 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Подписахме се за запазване на чинарите, но оттегляме подписите си "- това се казва в жалба входирана в Община Силистра, съобщава на сайта си общинската администрация. Оттам посочват, че документът носи подписите на 18 граждани, които от 1960 г. живеят по включена в проекта  улица. "В жалбата, адресирана до кмета, хората настояват: "Общината трябва да се бори всячески за осъществяването на проекта", защото години наред са чакали подмяната на водопроводните инсталации, нови тротоари и беседки, осветление и решаване на проблемите им. Живущите по ул."Симеон Велики" твърдят, че тяхното мнение е с голяма тежест, защото те са най- потърпевши от остарялата инфраструктура. "Има хора дето са се подписали, за чинарите, защото не са знаели, че всичко ще се оправи/ с реализацията на проекта- б.а./ и нашите проблеми ще свършат"- се казва още в жалбата", гласи съобщението на сайта на Община Силистра.



Въпросната жалба е внесена в Община Силистра ден след като по разпореждане на премиера Бойко Борисов МРРБ спря финансирането на проекта на Община Силистра, заради който трябва да бъдат изсечени около 100 чинара.

На сайта си Община Силистра е публикувала и решение на Административния съд в Силистра от 11 юли. С него е оставена без разглеждане и е прекратено производството по жалба срещу решението на Общинския съвет във връзка със спорния проект, както и срещу писмо на директора на РИОСВ – Русе.

С решението си Общински съвет Силистра е декларирал намерение видът и предназначението на ул. “Симеон Велики“ и площад „Албена“ да не се променят за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към бенефициента. Писмото на директора на РИОСВ пък уведомява кмета на община Силистра, че извършената промяна в инвестиционния проект е приета за сведение и не се налага провеждане на нови процедури по реда на Закона за опазване на околната среда.

„С жалбата, с обстойно и мотивирано изразена гражданска позиция за значимостта на около 100 броя чинари, находящи се в териториалния обхват на ул. “Симеон Велики“ и площад „Албена“ в гр. Силистра, се въвеждат оплаквания за незаконосъобразност и нецелесъобразност на решението на Общинския съвет с молба за отмяната му”, се посочва в съдебното решение.

Съдът обаче е преценил, че въпросното решение на Общинския съвет и писмото на директора на РИОСВ не са административни актове и не подлежат на съдебен контрол.

Случаят със спорния проект нашумя след разследване на dnevnik.bg. От него стана ясно, че близо 100 чинара в центъра на Силистра, най-вероятно ще бъдат отсечени по проект с европейски средства. Впоследствие Министерството на регионалното развитие и благоустройство разпореди проверка по случая.

Плановете по проекта предвиждат дърветата да бъдат заменени с паркоместа, а като компенсация на мястото на дърветата ще бъдат посадени тройно повече храсти.

Основните мотиви на Общината и кмета за премахването на дърветата са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост.

Според публикацията на dnevnik.bg, при конкурса за проект на второ място обаче е останал по-щадящ проект, който предвижда запазването на дърветата. В него са заложени ландшафтни техники, с които корените им да не пречат на тротоарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама