Решават за новата цена на водата в Добрич

09:46, 13 юли 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес от 10 ч. в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление за утвърждаване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги на „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Добрич.

Както Topnovini.bg вече съобщи, КЕВР предлага по-малко от предложеното от водното дружество  поскъпване на водата в Добрич.

Предложението на „ВиК” – Добрич бе цената за битовите абонати с  включена доставка на вода, отвеждане на отпадъчните води и пречистване, да стане 3,04 лева за куб. м, вместо досегашните 2,85 лева. Предложението на КЕВР обаче е за цена от 2,97 лева за куб. м.

Комисията е коригирала предложението на водното дружество, за да може новата цена за битови и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители  да бъде под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги.

КЕВР посочва, че социалната поносимост на цената на ВиК услуги е 2,97 лв./куб.м, изчислена съгласно данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за 2015 г.

Действащите сега цени на водоснабдителните и канализационните услуги на „ВиК” ООД, гр. Добрич не са променяни от 1 август 2012 г. Водното дружество поиска поскъпването заради такса „задължение към обществото” в цената на тока, която през август миналата година бе вдигната двойно.

По последни данни на КЕВР, най-скъпа е водата Търговище - с 3,19 лв. за кубик, следвана от Хасково и Добрич.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама