Забавният „Любовен еликсир“ и зрелищният „Набуко“ превземат Летния театър

10:18, 13 юли 16 / Култура 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комичната опера от Гаетано Доницети „Любовен еликсир“ и вавилонският цар Набуко ще превземат Летния театър в Бургас, съобщиха от Операта. Първата постановка ще се играе на 15 юли от 21:00 часа.

Благодарение на великолепните гласове на Станислава Момекова,  Марк Фаулър, Петър Данаилов и Делян Славов публиката ще може да се наслади на  веселата бъркотия,  предизвикана от красивата Адина, влюбеният  до полуда в нея Неморино, сержант Белкоре  и шарлатанина  доктор Дулкамара. Лъжата и случайностите ще се смесят дотолкова, че последният накрая сам ще повярва в силата на любовния си „еликсир”.  Режисьор на представлението е  Нина Найденова, а диригент е Иван Кожухаров.

След щастливите развръзки е време за драматични обрати и мащабно сценично присъствие, защото на 19-ти юли, точно в 21:00 ч., вавилонският цар Набуко ще се качи на Летния театър. За да пресъздадат внушителното  произведение на Джузепе Верди,  за първи път усилия обединяват Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора. В копродукцията участват 80 хористи и над 70 оркестранти. Режисьор на представлението е Огнян Драганов.

„Набуко” ще покаже на зрителите драматичните събития след нападението над  евреите, които са  превзети от вавилонците, а впоследствие заточени от владетеля  извън родината си. В ролята на царя на Вавилон ще влезе известният  баритон Марян Йованоски, а в ролята на Абигайл ще дебютира сопраното Йоана Железчева.

„Набуко” ще се играе и на 20-ти юли на Античния  форум „Августа Траяна” в Стара Загора, а на 23-ти юли ще е част от програмата на летния фестивал  „Сцена на вековете” в крепостта Царевец във Велико Търново.

Операта „Набуко” е едно от най-известните произведения на гениалния Верди, защото в нея  ловко се преплитат любов, мъст и  алчност за власт, за да се стигне накрая до покаяние и спасяване на еврейския народ.  Това, което променя хода на събитията, е любовта между по-малката дъщеря на Набуко  – Фенена и синът на царя на Йерусалим – Измаил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама