Окончателно: До 35 избирателни секции в чужбина

11:27, 13 юли 16 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие окончателния вариант на Изборния кодекс, според който от следващите избори за президент и парламент, както и на национални референдуми, във всяка държава зад граница ще се откриват до 35 избирателни секции.

Промените са внесени от ГЕРБ, „Патриотичния фронт“ и част от Реформаторския блок, като бяха приети със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържали се“.

Запазва се правилото урни да има в дипломатическите и консулските представителства. Избирателите ще могат да упражнят задължителното си право на глас и извън тях, но само ако са събрани поне 60 заявления за откриване на секция. 

 

Предложенията за разкриването се прави 25 дни преди изборите и се отнася към съответните дипломатически ръководители. 

 

До новите поправки в изборното законодателство се стигна след масови протести на българите, живеещи зад граница.

 

Те категорично се възпротивиха от приетите изменения, които ограничаваха разкриването на избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Преди няколко седмици депутатите разписаха, че избирателни урни ще има и в градовете с над 1 млн. души население. 

 

След масовите протести на българите в чужбина и наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху нововъведенията в Изборния кодекс управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, "Реформаторски блок" и "Патриотичен фронт" склониха да направят компромис и да облекчат условията за гласуване зад граница. 

Четин Казак от ДПС предложи на колегите си да се съобразят с духа и буквата на българската Конституция, която е приета в днешния ден преди 25 години.

„Да не допускаме след тази знаменателна дата още на следващия ден да приемаме изменения в Изборния кодекс, които са в крещящо противоречие с българската Конституция“, обяви той.

Депутатът от ДПС припомни, че правото на глас бе преобразувано в задължение. Според него този акт на българския парламента е достоен за съжаление, защото е извършен с ясното съзнание, че се нарушава основния закон. Сега имате шанс да се поправите, преди КС да се е произнесъл и да е посочил дефинитивно, че Конституцията няма как да бъде потъпкана.

Лютви Местан бе на мнение, че промените са били представени като опит да се поправят текстове в приетите наскоро изменения на Изборния кодекс. Те събудили сериозна протестна енергия на българските граждани в чужбина, а настоящият законопроектът е заявен като опит да се поправи всичкото.

„Само че този законопроект постига точно обратните цели. Преодолява част от препятствията на българските граждани в чужбина – тези, които живеят във всички държави извън Турция“, обяви Местан.

Според него ограничаването на броя на секциите до максимум 35 всъщност не засягал нито една друга държава освен Турция. Там те щели да бъдат редуцирани близо 4 пъти.

„Какво казвате с това предложение, г-н Цветанов? "Братя българи, вашето не се губи, ще загубят само етническите турци". Дискриминация на етническа основа. Ще влезете в историята с този срамен акт. Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци, нарушавате основния принцип за еднаква ненарушимост на Конституцията и законите“, разясни независимият депутат.

Казак защити ГЕРБ, като припомни, че законопроектът е на „Патриотичния фронт“, който ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка. „Това е условието за подкрепяне на кабинета Борисов“, просто обясни той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова да не се допуска дебатът да бъде ограничаван само до гласуването на българите в Турция, защото ограничението от създаване на 35 секции не засяга само южната ни съседка.

Според него премахването на автоматичната секция, които се откриват при поне 100 гласували на предишни избори, е грешка.

„Усетихте ли една доста сериозна ирония към този текст? Той предвижда различно третиране на българите в Европейския съюз с тези извън него. 200 000 българи май ще сменят статута от живеещи в границите на ЕС и ще се окажат имигранти от друг тип, след като Великобритания напусне съюза. Сети ли се някой за това, докато светът се променя“, попита реформаторът

Шефът на правна комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов му отговори, че му ставало мъчно, когато някой изкривява истината. За българите в чужбина нищо не се променяло. По думите му във Великобритания правилата, по които ще гласуват сънародниците ни живеещи там, няма да се променят при евентуалното излизането на страната от ЕС.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама