Стартира рали „Твърдица-Елена’16”

11:29, 13 юли 16 / Спорт 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12-тото автомобилно рали "Твърдица – Елена" ще се проведе от 15-ти до 17-ти юли. Състезанието, което през последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименните балкански градове и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Елено–Твърдишкия Балкан. 

Автомобилен спортен клуб "Евроком рали тим", съвместно с общините на град Твърдица и град Елена, както и с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт и със съдействието на спонсорите, е  подготвил едно издание на състезание с динамична подредба на състезателните етапи и надяваме се с перфектна организация, които да държат публиката максимално безопасно и близо до автомобилния спорт.

Рали “Твърдица-Елена” е трети кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през лятото. Дължината на ралито 295 км от които 130 км са състезателни и са разделени на 11 скоростни етапа. Тази година състезанието ще се проведе официално в три дни. В петък (15-ти юли) от 21:00 ч. на площад „Свобода” в Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под светлините на фойерверките и аплодисментите на публиката, екипажите на участващите пилоти ще се отправят за последни приготовления преди същинското начало на надпреварата. В събота (16-ти юли) предстои административен и технически преглед. Ралито ще стартира в 16:20 ч. с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следват етапите Детелината 3 и 4, като второто преминаване за разнообразие на зрителите ще бъде с различна конфигурация на старта.

През втория състезателен ден (неделя 17-ти юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. Скоростния етап 5 - "Чумерна", ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният "Буйновци" (19.90 км.), който ще стартира от разклона за хижа Чумерна и ще финишира малко преди село Буйновци.

Следват две преминавания на новия за ралито етап "Яковци", разделени с време за обслужване в изнесена сервизна зона, след което предстои едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена, където зрителите ще могат да разгледат колите от близо. Но с това не свършва всичко! След почивката в Елена на екипажите ще се наложи да карат "Елена-Твърдица" - цели 29 км и така нареченият "Power stage" - етап "Предела" (24 км.), като старта на същия е отново на разклона за хижа "Чумерна", но този път спускането е към Твърдица.

Новостите в рали "Твърдица Елена" и през 2016 година няма да липсват. В унисон с модерните световни и европейски тенденции на рали спорта, от предвидените три специални етапа в рамките на град Твърдица, този в неделя Супер специален етап 11 - "Хюндай", ще бъде проведен буквално под официалната арка на самия площад "Свобода" в Твърдица и непосредствено преди церемонията по награждаването. Другото ново, както вече се спомена е двукратното преминаване на етапа Яковци, който преминава край живописния пейзаж на язовир "Йовковци" и финишира в предградията на град Елена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама