Протест срещу отсечени чинари в Благоевград

12:23, 13 юли 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благоевградчани излязоха с петиция за възстановяване на отсечените чинари на улица "Крушево" в града.

Улицата е част от терена, върху който се изгражда новото Кръгово кръстовище. В първия ден от започване на стротилно-монтажните дейности, бяха отчесени 50-годишни чинари. Това породи вълна от недоволство и упреци към администрацията на кмета Атанас Камбитов.

"На 11 и 12 юли, в Благоевград бяха отсечени десетки половинвековни чинари, за да сторят място за разширение на бул. "Васил Левски" допълнително платно, предвидено за паркиране в бъдеща  "Синя зона". Въпреки, че считаме  отсичането на дърветата за напълно неоправдано и ненужно, не можем да върнем времето назад.  Чинарите са отсечени, и ако не искаме да превърнем булеварда в пустиня, могат да бъдат заменени само от нови дървета", се сочи в петицията, разпространена и в социалните мрежи.  

"За да не останат трайно непоправими щети върху здравето и начина на живот на живеещите в квартала и неговите гости, подписалите тази петиция настояваме в най-кратки срокове, по възможност още в рамките на проекта за изграждане на ново кръгово кръстовище, Община Благоевград да възложи засаждане на трайна растителност по протежението на бул. "Васил Левски" и улиците "Джеймс Баучер" и "Крушево". Да бъдат засадени същия брой и вид дървета, каквито бяха отсечени", апелират в петицията.

Възмутените граждани настояват Общината да излезе с ясна информация дали се предвижда подобна поголовна сеч на дървета и в останалите райони, част от кръстовището. Искат да се намерят алтернативни варианти за спасяване на съществуващата зелена система в центъра на Благоевград. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама