Отпускат безвъзмездна финансова помощ за газифициране на частни домове в Пловдив

12:30, 13 юли 16 25 5588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани, които искат да газифицират домовете си, могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по програма за подпомагане на битовата газификация, обяви днес на пресконференция инж. Ясен Христозов - директор офис Пловдив на "Ситигаз България" ЕАД.

На 7 юли компанията е сключила меморандум по програмата "Дезире газ" с Министерството на енергетиката. За пръв път в България бенефициент ще са физически лица, за разлика от досегашните програми за енергийна ефективност, при които се е получавала безвъзмездна помощ за различни юридически лица от обществено-административния сектор. "Дезире" обаче е насочена изцяло към подпомагане на битовата газификация.

"В момента цените на битовата газ са най-ниските от 2006 година насам. Стойността на киловат топлинна мощност, получавана с природен газ, е 6.5 стотинки", поясни инж. Христозов.

Поне 10 хиляди домакинства ще могат да получат безвъзмездна финансова помощ за покупка и монтиране на инсталации на природен газ, предвижда програмата. Общата стойност на средствата е 10 милиона евро, като няма срок за кандидатстване и парите ще се разпределят до изчерпването им. Средствата се осигуряват от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в рамките на фонд "Козлодуй".

От средствата могат да се възползват домакинства в райони, където има изградена газоразпределителна структура. В Пловдив мрежа има в районите "Южен", "Централен", "Западен" и отчасти "Източен". Тя дава възможност за реално захранване с природен газ на 7800 домакинства.

Грантовото финансиране може да достигне до 1200 евро, като се определя на база 20% от допустимите по проекта разходи за проектиране и изграждане на газоразпределителна инсталация, материали, оборудване, газови уреди и др.

Всеки желаещ може да подаде заявление до местното газоразпределително дружество, след което се разглежда допустимостта за присъединяване, изготвя се оферта за стойността на конкретната газификация и след потвърждаване от управляващия орган се сключва договор с дружеството. След присъединяването, което се извършва от фирма, избрана от собственика по потвърдената оферта, документите за разходи се представят в дружеството и то изисква от името на собственика парите да бъдат преведени от Министерството на енергетиката.

Средната цена на инасталация е около 4-5 хиляди лева, увери инж. Христозов. По думите му в национален мащаб се очаква да бъдат подпомогнати 15 хиляди домакинства, от които "Сити газ" има амбицията поне 30-40 процента от тях да са в Пловдивския регион. От реализирането на програмата ще има икономия на електроенергия в еквивалент на 142 хиляди мегаватчаса на година. Парниковите газове ще се намалят със 70 хиляди тона въглероден диоксид годишно. Ако пловдивчани се възползват от програмата, това ще има впечатляващ екологичен ефект за града, съизмерим с 28-30 хиляди тона въглероден диоксид по-малко на годишна база.

Пловдив е един от градовете с най-голямо замърсяване, което се причинява през зимния период главно от отоплението на твърдо гориво. Според разчетите на експертите средната сметка на домакинство, което използва изцяло природен газ за отопление, готвене, битова топла вода и т.н., ще е около 400-500 лева годишно. Около 380 са битовите абонати на природен газ в момента в Пловдив, като до края на тази година се очаква те да нараснат до 550-600.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама