Шуменска област чака над 20 млн. лв. от европрограмите засега

12:32, 13 юли 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 31 проекта за над 21 млн. лв. фирми и администрации от Шуменска област кандидатстват за евросредства, показва отчетът на Областния информационен център като данните са към юли 2016 г..

„Досега най-много проекти са сключени на територията на община Шумен-15. Те са на обща стойност 21 млн. 35 хил. лв. Като размерът на безвъзмездната помощ е 15 млн. лв. Реално изплатените са близо половин млн. лв.”, коментира управителят на ОИЦ Галина Минчева.

В община Нови пазар са подготвени 4 проекта, в Смядово -3, Велики Преслав и Венец по 2 и всички останали общини в региона – по 1.

„Прави впечатление, че най-популярната програма в областта към момента е „Иновации и конкурентноспособност”, от 15-те проекта, подготвени в Шумен, 12 са на фирми, които кандидатстват с разработки по тази програма”, допълни Минчева.

В малките общини най-голям е интересът към ОП „Развитие на човешките ресурси”. Там още в края на миналата година работят по проектите „Подкрепа за независим живот”, които се финансират от тази програма.

От следващата седмица Областният информационен център в Шумен започва кампания за представяне на процедурите за кандидатстване и разясняване на правилата и условията.

Първата среща е на 18 юли във Велики Преслав. На 19 юли от 10 часа в хотел „Контеса” е срещата в Шумен. Следват общините Върбица, Смядово, Каспичан, Каолиново, Венец и последната е в Хитрино на 29 юли.

За цялата страна общият бюджет по всички оперативни програми за програмен период 2014-2020 – е 16 млрд. 461 млн. лв.

Той включва средства по следните оперативни програми:  „Региони в растеж“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“,„Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“, „Храни“, „Инициатива за малките и средни предприятия“,„Програма за морско дело и рибарство“. Тук не влизат средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 От общия бюджет на оперативните програми, към 13 юли са договорени 3 млрд. 245 млн. лв. , които са 19,71% от общия ресурс.

Общият размер на реално изплатените средства по сключените договори от началото на програмния период досега е 366 млн. 268 хил. лв., което е 2.22% изпълнение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама