Оранжерия правят на покрива на Тракийския университет в Стара Загора

14:14, 13 юли 16 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата градска оранжерия у нас ще бъде изградена върху покрива на Тракийския университет в Стара Загора, съобщи проф. Йордан Стайков, ръководител на катедра „Биология и аквакултура" в Аграрния факултет на Тракийския университет.

Ще се отглеждат чери домати, салати и чушки. Оранжерията ще използува иновативна нано-технология. Разработката й е дело на екип от учени с ръководител проф. Йордан Стайков.

Оранжерията ще бъде изградена до края на 2017,  ако бъде одобрен проект по Програма "Морско дело и Рибарство 2014 -2020" на стойност 1 млн. лева.

Според проф. Стайков това ще бъде първата пилотна оранжерия с използването на този метод, който се прилага засега само в Швейцария. Доматеният разсад и семената ше се доставят от Цюрих и ще бъдат отглеждани във водна среда.

На площ от 400 квадратни метра  на покрива на Тракийския университет в аквапонна система ще се отглеждат зеленчуците. Системата ще се захранва от рециркулиращата вода от аквариумната база за отглеждане на различни видове риби -  шаран, дъгова пъстърва, руска есетра, костур. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама