Връщане на таксите за забавачка предлага местната власт в Търговище

14:36, 13 юли 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Връщане на таксите за детски градини, от 1 август предлага местната власт в Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в града.

Връщането на заплащането се налага поради изискванията за подобряване и разнообразяване на храната в забавачките, осъвременяване на материалната база и Закона за предучилищното и училищното възпитание. Това стана ясно на пресконференция днес, с участието на зам.-кметовете Рая Матева и Валентин Велчев, директора на дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов и главния експерт в дирекцията Анка Кушева.

Предложението е да се въведе такса от 2 лв. на присъствен ден за групите с три и четиригодишни деца. За малчуганите в подготвителните групи се предвижда такса от 1.55 лв. за присъствен ден, които да допълват осигуряваните от държавата по 45 стотинки. В проекта за изменение на наредбата са записани облекчения за деца на студенти редовно обучение, деца с увреждания или такива на родители с инвалидност и други групи.

„Искам да уточня, че Община Търговище дава около 1 млн. лв. годишно за издръжка на дейността и за храна в детските градини и ще продължи да финансира тези разходи, тъй като средствата от държавната обезпечават основно заплатите на работещите в системата. За 2016 г. държавата дава на Община Търговище за детските градини и предучилищното образование около 4 млн. лв. Постъпленията от таксите отново ще влизат в градините, с цел подобряване на храненето и базите”, каза зам.-кметът Матева. Колегата й Велчев допълни, че очакваните приходи от такси за периода от август до края на годината, са около 200 000 лв. Те ще влязат в градините, като половината сума ще се използва за подобряване на храната. Предвижда се окладът, който сега е 2 лв., да стигне до 3 лв. за дете.

 Сред мотивите за въвеждане на такси за градините е непрекъснато нарастващата нужда от осигуряване на допълнителни средства за издръжка на дейността, при сериозно намаляване на децата. Само за една година те са със 119 по-малко, докато в предходни години са били по 10 до 20. През 2015/2016 г. децата са били 1884, а за следващата учебна година се очаква да бъдат 1765. Това води до занижаване и на средствата, отпускани за делегираната от държавата дейност. Към 4 млн. лв., които тя дава по това направление на Общината, от местния бюджет се осигуряват още половин млн. лв. за издръжка, ток, вода, газ и други. Още близо 480 000 лв. плаща Общината и за храна на децата. И след въвеждането на таксите тя ще продължи да дава по 2 лв. за храноден на всяко дете. Към тази сума от таксите ще бъде допълнен близо 1 лв., а останалата част от парите, внасяни от родителите ще бъде насочена към подобряване на базата и за издръжка. „Надяваме се по този начин да спре събирането на нерегламентирани средства от страна на градините от родителите. Не на последно място таксите ще доведат до споделяне на отговорността от родителите, които сега не информират за отсъствия на децата си и по този начин се разхищават храна и средства”, каза директорът на „Хуманитарни дейности” Костов.

 На пресконференцията стана ясно, че предложението за връщане на таксите идва от директорите на детските градини. То е заложено и в  Закона за предучилищното и  училищно образование, който влиза в сила от 1 август тази година.

 Недостигът на средства за заплати на учителите, в размер на общо около 40 хил. лв., е причина и за предложението за оптимизиране на детските градини в някои селата.  Предвидено е закриването на 4 директорски щата в селата Дралфа, Руец, Макариополско и Търновца. Групите в тях се запазват, но минават на административно подчинение на директорите на градини в града. Реално няма да има закриване на групи или градини, а само административна реформа, с цел подобряване на финансовата издръжка, съобщи гл. експерт Анка Кушева.

По време на пресконференцията бяха изнесени данни и за тревожната демографска тенденция за намаляване на ражданията и миграцията от малките населени места.

„В Руец, където има голяма раждаемост, за периода от 2010 до 2013 г., би трябвало да има 75 деца. На практика те са само 20. В Голямо ново би трябвало да са 95, а  в градината са 35 деца. Същото е и в Подгорица. По данни на ГРАО трябва да има 82 деца на възраст за градина. Записани са всички пребиваващи в селото, които са 30. В групите по селата са обхванати 389 деца”, каза Кушева и допълни, че пред Общината  стоят сериозни предизвикателства по отношение предучилищните заведения за деца и системата на образованието.

Проектът за въвеждане на таксите е публикуван на страницата на интернет на Общината Търговище. Предложения и становища, относно Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и aдминистрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Търговище, се приемат на e-mail: [email protected] или в Центъра за административно обслужване на Община Търговище.

    

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама