Обновиха сцената на Летния театър за Международния балетен конкурс

14:54, 13 юли 16 / Култура 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На обновена сцена с висококачествен дървен под ще започне 27-ото издание на Международния балетен конкурс - Варна, което се открива на 15 юли в Летния театър. Съвременното инженерно решение ще позволи скъпият дървен под да се демонтира и ползва отново.

Днес приключиха своята работа монтажниците на системата от подови панели, водени от специалист от световнопризнатата компания за производство на сценични настилки Harlequin LibertyTM. С нейната марка са подовете на всички големи сцени за танц по света, сред които и на еталоните в танцовото изкуство - Болшой театър и Парижката опера и балет. Пружиниращите подове на Harlequin са проектирани и тествани не само от танцьорите, но и от учени и лекари. Изследванията показват, че танцуването върху друг тип подове, например спортни, води до повишен риск от наранявания за балетистите. Хирургът ортопед д-р Бони Ритвелд, който е специализиран в областта на медицината на танца, споделя: „Танцьорите нямат почти никаква защита от удар в обувките си – те танцуват с боси крака или с тънки балетни обувки. Затова правилният под е изключително важен за тяхната сигурност.“

Harlequin Liberty предвижда още една предпоставка за безопасност на танцьорите - панелите се поддържат от понижаващи силата на ударите подложки с двойна плътност. Подложките се компресират прогресивно в зависимост от тежестта, като осигуряват усещането за устойчивост независимо от броя танцьори, играещи върху един и същ панел и така намаляват риска от ставни травми.

Новата сцена е монтирана с подкрепата на фармацевтичната компания „Хювефарма“ и БМФ Порт Бургас, които подадоха ръка на Балетната Олимпиада в ключов момент от подготовката на конкурса. Първи на нея ще танцуват участниците в 27-ото издание на Международния балетен конкурс, който се открива с тържествена церемония в петък вечерта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама