Глобиха Близу за ситни букви в договора

15:12, 13 юли 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорският районен съд потвърди наказателното постановление на  Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията, с което на „Близу Медиа енд Броудбенд”  е наложено  административно наказание – имуществена санкция  в размер на 3000 лв. на основание чл. 326 от Закона за електронните съобщения/ЗЕС/.  Решението  е публикувано в сайта на съда.

Делото е образувано след жалба на оператора. Наказанието е наложено за това, че на 13.08.2015 г. в Стара Загора, в индивидуален договор, предоставен за сключване, съобщението, включено в приложение № 6 към Общите изисквания, е с шрифт с размер по-малък от 10 пункта, което представлява нарушение на чл. 44 ал.2 от Общите изисквания при осъществяване на обществени електронни съобщения.

 Според съда жалбата е неоснователна.  В  Общите изисквания при осъществяване на обществени електронни съобщения,  са предвидени отделни клаузи, които вменяват в задължение на  доставчика на електронни услуги при сключване на индивидуални договори с абонатите , отделни конкретнопосочени части от договора да бъдат изписани с шрифт с размер не по- малък от 10 пункта.  Видно от показанията на разпитаните свидетели в изготвения индивидуален договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги, съобщението по чл.44 ал.2 от Общите изисквания, с което на абоната е обърнато внимание преди да положи своя подпис да прочете внимателно неговото съдържание и приложимите Общи условия, е изписано с шрифт с размер по- малък от 10 пункта. За да се уверят, че не се касае за нарушение с инцидентен характер, контролните органи са направили съпоставка с друг договор, сключен по- рано , при който са констатирали същия пропуск. Контролните органи са се уверили, че използваният шрифт е софтуерно заложен и не подлежи на корекция от страна на оператора или друго лице.

Затова съдът приема допуснатото нарушение на чл.44 ал.2 от Общите изисквания за безспорно установено и потвърждава наказателното постановление като законосъобразно.

Решението   подлежи на обжалване пред Старозагорски административен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама