Българчета, преборили рака, спечелиха медали в Игрите за победители

15:18, 13 юли 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петнадесет деца от България, преборили различни онкологични заболявания, участваха в традиционните Световни игри за победители, които тази година се проведоха между 29 юни и 3 юли в спортния комплекс на ЦСКА в Москва. Шест от тях са деца, които са провеждали лечение в Клиниката по детска онкохематология при варненската университетска болница “Св. Марина”.

Тридневните състезания се проведоха под основния девиз “След историята на болестта следва историята на победата”. В игрите участваха общо 500 деца от 16 държави, а състезателните дисциплини бяха тенис на маса, бягане 60 м, плуване, шах, стрелба и футбол. Децата от българския отбор участваха във всички видове спортни надпревари и спечелиха общо 18 медала – 8 златни, 7 сребърни и 3 бронзови. „Децата бяха щастливи, че имат възможността да се състезават и че откриха нови приятели. Девизът “Българи-юнаци” не стихваше в продължение на трите състезателни дни и беше разпознаван от всички присъстващи като девиза на Bulgarian team/Болгарская команда“ разказа лекарят на българския отбор доц. Валерия Калева, ръководител на Катедрата по педиатрия в Медицинския университет във Варна и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина”.

Организатор на игрите бе руският благотворителен фонд “Подари жизнь”, а за четвърта поредна година цялостната организация от българска страна е дело на сдружението “Деца с онкохематологични заболявания”, уточниха от Медицинския университет във Варна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама