Ликвидирането на шест язовира в областта иска зам.-кмет на Бургас

15:37, 13 юли 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат изведени от експлоатация и ликвидирани шест язовира на територията на Бургаска област, иска зам.-кметът по строителството Чанка Коралска. Тя е входирала няколко докладни записки в случая. Язовирите се намират в селата Маринка, Равнец, Изворище, Извор и град Българово.

През 2014 г. е възложено на експерт-инженер по хидротехническо строителство да извърши обследване на всички язовири, разположени на територията на община Бургас, независимо от собствеността им.

При гореспоменатите язовири е посочено, че сигурността им не е гарантирана съгласно нормативните изисквания, не са икономически ефективни и не отговарят на нормативните изисквания за опазване на околната среда.

Съгласно изготвената експертиза, язовирната стена на язовира в село Равнец е скъсана преди много години и на място почти няма остатъци от съществуване на съоръжението. Язовирът от много години е загубил своето икономическо значение, не влияе върху околната среда и няма социална значимост.

След извършена проверка на състоянието на язовир „Маринка“ в едноименното село е установено, че той е в предаварийно състояние. През 2014 г. язовирът е преливал на три места през язовирната стена, напълно е отнесен насипа от сухия откос и частично - от короната, което налага той спешно да бъде изведен от експлоатация.

На 13 април тази година представители на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са извършили проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовир „Маринка“. Дадено е предписание на Община Бургас в срок до 12 септември да се вземе решение за възстановяването му или бракуване.

Състоянието на язовира в село Изворище към настоящия момент може да бъде определено като аварийно. Обрасъл е с многогодишни дървета по воден откос и корона, липсва основният изпускател. Предполага се, че от многогодишна работа без основен изпускател /като утайник/, над 50 % от обема му е запълнен с наноси. Инженерната сигурност на язовира не е осигурена.

Язовирът е строен с цел напояване на 40 дка земеделски земи. Към момента липсва вътрешноканална мрежа и не може да бъде използван за напояване. От направения анализ на икономическата ефективност е заключено, че при използване за рибовъдство, не е икономически изгодно възстановяването му. Язовирът не може да се използва като ретензионен.

Като аварийно е определено и състоянието на язовира, намиращ се в местността Мармара в землището на град Българово. Язовирната стена е скъсана до кота дъно с широчина 8 метра. Липсват основен изпускател и водовземна шахта, преливникът е аварирал. Съоръжението няма социална значимост, същото не може да бъде използвано за напояване, тъй като липсват помпена станция и вътрешноканална мрежа. Язовирът от години е с прекъсната язовирна стена, т.е. той не задържа вода и извеждането му от експлоатация няма да повлияе по някакъв начин на околната среда.

Останалите два язовира се намират в село Извор, като единият е в местността Христакиева кошара, другият – в местността Обратното.

Първият от тях е бил построен на дере, вливащо се в левия скат на язовир „Кайлъдере“ и е представлявал преграждение на дерето за задоволяване нуждите от водопой на животните от съседната кошара. Той не съществува повече от двадесет години и на място няма останали следи от съществуването му. Съгласно изготвената експертиза от хидроинженер, на терен няма следи от обекта и не могат да бъдат свалени параметри на водоема. Язовирът от много години е загубил своето икономическо значение, не влияе върху околната среда и няма социална значимост.

Относно другия язовир - той е разрушен от много години, има трудно забележими следи от съществуването му. Съоръжението е построено през петдесетте години, когато е била в ход кампания за строителство на мелиоративни обекти, с възможност за напояване на около 35 декара. Към настоящия момент състоянието на язовира може да бъде определено като аварийно. На терен трудно се намират остатъци от язовира. Няма нито едно съоръжение, което може да се счита като елемент от язовира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама