СОБТ работи без екипировка, призна Бъчварова

16:23, 13 юли 16 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не е тайна за никого, че от години Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) се радва на хроничен недостиг на оборудване, облекло и средства.

Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на изслушването ѝ в ресорната парламентарна комисия. Тя бе попитана от депутата от БСП Атанас Мерджанов дали служителите в отряда страдат от социално-психологическия климат в отдела. Бъчварова посочи, че няма информация за подобен климат.

„Навсякъде някой може да се чувства неудовлетворен от атмосфера или едно или друго обстоятелство“, каза пред журналисти по-късно Бъчварова. Тя увери, че засега резултатите от работата на СОБТ са много добри.

Търси приоритетните потребности и всичко, което е дадено като заявка от СОБТ към министерството, било пуснато в процедури. „Вече не знам кой месец се бавят една част от униформите. Има съвременните изисквания за някои от екипите, които са непознати в България. Изисква се време да ги проучим“, допълни тя.

По думите на Бъчварова вътрешните системи на МВР не били на това ниво, на което изисква съвременността. Сега работят по електронизацията им.

Силовото министерство подготвяло и ново антитерористично учение, но все още не е ясно кога и къде ще се проведе то.

При изслушването си в комисията вътрешният министър се похвали, че през последните месеци се е повишила разкриваемостта на престъпленията от 6-7% на 14-15 на сто. Румяна Бъчварова похвали Областните дирекции на МВР в Габрово, Велико Търново и Разград, където дирекциите работели много добре.

Като причина за положителната статистика вътрешният министър отчете повишената мотивация на служителите на МВР, защото виждали, че има резултати от техните усилия.

Бъчварова специално поздрави шефа на Областната дирекция в Бургас Калоян Калоянов, от когото била изключително доволна.

„Не само моя оценка, но и на хора, които са работили там, показват, че никога държавата не е показвала по-пълен мащаб и сила да се справи с проблемите. Това е социален проблем, защото има струпване на изключително голям брой хора. Резултатите са впечатляващи“, убеден е силовият министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама