Германската полиция организира хайка срещу хейтъри в интернет

16:27, 13 юли 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хайка срещу хейтъри организира германската полиция през миналата нощ, съобщава кореспондентът на в. “24 часа“ в страната. Подобна акция се организира за първи път в страната и е насочена срещу разпространители на реч на омразата в интернет, писали расистки текстове и призовавали за саморазправа с бежанци и чужденци.

Обискирани са били 60 жилища в 14 провинции, в които са открити нацистки символи и литература.

Причина за хайката е главоломно нарастващия вербален радикализъм, съобщиха от министерството на правосъдието в Берлин.

11 мъже на възраст между 36 и 62 години са заподозрени в употреба на символи на противоконституционни организации. Независимо един от друг те са разпространявали реч на омразата в интернет. Полицията е обискирала и жилища на хора, които принадлежат към противозаконната фейсбук група „Велика Германия”. В тази връзка има заподозрени 40 души.

Президентът на германската криминална служба Холгер Мюнх обяви, че с прииждането на бежанци случаите на престъпна, мотивирана от омраза, политически крайнодясна реч в интернет са се повишили многократно.

„Не бива да допускаме тази реч да отрови обществения климат”, посочи той. Според криминалистите нападенията на бежански домове в Германия са резултат на радикализиране, което започва още в мрежата. Затова и властите смятат да преследват хора, които проповядват насилие в интернет.

„Насилието в каквато и да е форма, включително и вербална, няма да бъде толерирано по никакъв начин”, съобщи във връзка с акцията министърът на правосъдието Хайко Маас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама