Плажът на „Аспарухово“ още е без спасители

18:28, 13 юли 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мръсен, неподдържан и без осигурено водно спасяване и медицинско обслужване продължава да е плажът на кв. „Аспарухово“, въпреки че преди повече от месец се сдоби с наемател. След два неуспешни търга и постепенно намаляване на цената за негов стопанин бе определен единственият кандидат в третия търг – варненската фирма „Тукано“ ЕООД, представлявана от Красимир Николов Христов.

Според заповедта на министъра на туризма от 13 юни той имаше 14 дни срок да внесе наемната цена – 90 000 лв. годишно с ДДС за над 100 000 кв. м плаж. До момента обаче парите не са преведени, съобщи областният управител Стоян Пасев. По думите му, ако сумата не се внесе до понеделник, ще се наложи той да обяви обществена поръчка за наемане на спасители.

Осигуряването на безопасността по безстопанствените плажове, които са много посещавани, е работа на държавата. За чистотата им обаче трябва да се грижи администрацията на общината, на чиято територия се намират те, заяви във Варна още в началото на сезона министърът на туризма Николина Ангелкова.

В края на миналия месец Министерският съвет отпусна 700 000 лв. за обезпечаване на водното спасяване на неохраняемите морски плажове. От тази сума около 130 000 лв. са за Варненска област, където плажовете без стопани са 34, а останалите средства отиват за Бургас и Добрич. Първоначалната идея бе парите да се насочат за подсигуряването на  Офицерския плаж и плажовете „Фичоза“, „Черноморец“ и „Камчия“. Ако наемателят на плажа в „Аспарухово“ се откаже, сега средствата ще отидат за него, тъй като там трябва да има 11 спасителни поста, обясни Пасев.

Министър Ангелкова не сбъдна надеждите на областните управители на Варна, Бургас и Добрич спасителите за безстопанствените плажове да се наемат без обществена поръчка, за да не се протака с осигуряването на безпасността им. Поръчките предстои тепърва да се обявяват, процедурата ще отнеме не по-малко от месец, така че спасители и медицинско обслужване по тези плажове може да има най-рано към края на август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама