ВМЗ подписа финансово споразумение за сътрудничество с общините Карлово и Сопот

18:42, 13 юли 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ВМЗ - Сопот, подписа тристранно финансово споразумение за сътрудничество с общините Карлово и Сопот. Днес изпълнителният директор на държавната оръжейница инж. Иван Гецов връчи документите на кметовете Емил Кабаиванов и Деян Дойнов.

Споразумението засяга направено авансово плащане от ВМЗ към Община Сопот за местни данъци и такси за 2017 година в размер на 270 000 лева. Тази сума е преведена на Община Карлово - собственик на регионалното депо за твърди битови отпадъци, на която Сопот не се е издължавал през последните пет години, поясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов. "ВМЗ е най-силният икономически субект в региона. Радваме се, че с помощта на принципала дружеството върви по правилен път. Убеден съм, че отличното ни взаимодействие с ръководството ще продължи и в бъдеще, то е в интерес на жителите на нашите две общини", заяви той.

ВМЗ - Сопот, погаси предсрочно 5 млн. евро по отпусната преди 10 години кредитна линия, припомни от своя страна изпълнителният директор на държавното дружество. "С предсрочното погасяване ще бъдат вдигнати ипотеките, наложени върху недвижими имоти - земя и сгради, собственост на оръжейницата", поясни той. По думите му ще падне и залогът на машини, съоръжения и оборудване, а по този начин допълнително ще бъдат освободени производствени мощности в Инструменталния завод на предприятието. "Този производствен капацитет ни е изключително необходим в момента, за да можем да изпълняваме големия обем поръчки в срок", допълни Гецов.

За реализираното споразумение благодари и кметът на Сопот Деян Дойнов. "То решава много важен наш проблем, който наследих - финансовото задължение към Община Карлово за ползване на депото за преработка и компостиране на твърди битови отпадъци. Благодаря на целия екип на икономическото министерство и лично на министър Божидар Лукарски, както и на ръководството на ВМЗ за това, че проявиха разбиране и оказаха реална финансова помощ на нашата бедна община. Предприятието за пореден път доказа, че е значим социален фактор в региона", каза Дойнов.

"Сътрудничеството ни с двете общини е прекрасно, също и работата между кметовете и Съвета на директорите. Оценяваме съдействието, което д-р Кабаиванов и г-н Дойнов ни оказват при наемането на работници и служители във ВМЗ", заяви зам.-председателят на директорския борд Любомир Джапаров. Той напомни, че 99% от работещите в дружеството са жители на двете общини.

В рамковия договор, сключен с общините, е залегнало извършването на различни видове услуги от страна на ВМЗ, включително предоставяне за ползване на част от автопарка на предприятието и финансово подпомагане на всички значими събития в общините. Преди месец на най-голямото в Европа международно изложение за военна и отбранителна техника "Eurosаtory 2016" ВМЗ подписа три нови договора с много добри параметри.

Продължават назначенията в дружеството, като до края на годината ще бъдат наети още 400 работници и служители. Във ВМЗ вече кандидатстват и инженерни кадри с необходимите ни специалности и подготовка, в ход е и стажантската програма. В момента в дружеството се обособяват два кабинета за изнесено обучение, като целта е работници и служители, които желаят преквалификация по специално изготвена програма, да бъдат обучавани от преподаватели от Техническия университет в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама