На прощаване с властта Камерън призова за близки отношения с ЕС

18:43, 13 юли 16 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън сдаде властта. От тази вечер министър-председател на страната става досегашният вътрешен министър Тереза Мей.

На последния си парламентарен контрол, в който участва като премиер Камерън даде напътствия на своя наследник Мей и на колегите си. „Моят съвет към приемничката ми, която е блестяща във воденето на преговори, е да се постарае страната да остане възможно най-близо до Европейския съюз заради изгодата ни в търговията, сътрудничеството и сигурността“, каза той. "Може да постигнете много неща в политиката, да свършите много работа. Но в крайна сметка най-важна е службата пред обществото и националния интерес. Нищо не е невъзможно, щом си го поставите за цел. Все пак, както казах веднъж: „Някога бях бъдещето“, обърна се той към колегите си.

"Ламанша няма да стане по-широк, щом излезем от ЕС, и тъкмо към такива отношения трябва да се стремим. Това ще е нещо добро за Обединеното кралство и нещо добро за Шотландия", каза той в отговор на въпрос за Шотландия, където по-голямата част от електората гласува за оставане в ЕС на референдума.

След изказването на Камерън депутатите го аплодираха със ставане на крака. Той получи похвали за това, че е помогнал за намаляване на безработица, за финансиране на националната здравна служба и за подобряване на възможностите за образование, предаде АП.

По-късно тази вечер Камерън и Мей ще се срещанат с кралица Елизабет Втора. Той за да подаде оставката си, а тя за да получи покана да оглави правителството.

Същевременно опозиционни политици настояват за предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро заради политическите трусове, последвали референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Редовните са едва през 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама