Новата цена на водата в Добрич влиза в сила от 1 август

19:13, 13 юли 16 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране бяха проведени открити заседания и обществени обсъждания по ценовите предложения на пет  ВиК дружества, в това число и от „ВиК“ Добрич. Окончателни цени днес не са обявявани. Това ще стане на 29 юли и цените ще влязат в сила от 1 август 2016 г., съобщиха за Topnovini.bg от КЕВР.

Съгласно процедурата по обявяване на цени, участниците в днешните обсъждания внасят възражения и предложения в 14-дневен срок - до 27 юли. След като бъдат разгледани от КЕВР и членовете на работната група, изготвила докладите, окончателните ценови решения ще бъдат обявени на 29 юли.

 Припомняме, че КЕВР предложи по-малко от предложеното от водното дружество  поскъпване на водата в Добрич.

Предложението на „ВиК” – Добрич бе цената за битовите абонати с  включена доставка на вода, отвеждане на отпадъчните води и пречистване, да стане 3,04 лева за куб. м, вместо досегашните 2,85 лева. Предложението на КЕВР обаче е за цена от 2,97 лева за куб. м.

Комисията е коригирала предложението на водното дружество, за да може новата цена за битови и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители  да бъде под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги.

КЕВР посочва, че социалната поносимост на цената на ВиК услуги е 2,97 лв./куб.м, изчислена съгласно данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за 2015 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама