Депутатите оставиха обсъждането на реформата в прокуратурата за следващото си заседание

20:01, 13 юли 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия на парламента започна второто обсъждане на проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Той трябва да обезпечи направените в края на 2015 г. промени в Конституцията. Поради това, че законопроектът съдържа 200 параграфа, дебатът по измененията, които се предлагат ще продължи следващата седмица. За тогава останаха едни от ключовите текстове, а именно реформата в прокуратурата и съдийското самоуправление.

В законопрпекта са разписани още новите правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, кариерното израстване на магистратите, реформата в прокуратурата, статутът на съдебните и прокурорските помощници, както и допълнителни правила за изпита за юридическа правоспособност.

Първият параграф на законопроекта бе гласуван безпроблемно, но при втория обстановката се изостри и депутатите влязоха в спор. Причината беше предложението на ПФ, членовете на ВСС, след приключване на мандата си, да се връщат на длъжност по-висока от тази, при която са влезли в управляващия орган на съдебната власт. 

"Считам, че връщането на по-висока длъжност е оправдано. Съгласете се, че всеки един от тези колеги, незвисимо от коя квота, минава през един много сериозен тест", подкрепи предложението шефът на ВАС Георги Колев. Оказа се, че неговата позиция е същата като тази на ДПС, както беше при първото четене на законопроекта, но по въпроса да има по-малко съдийско самоуправление.

"Не мога да разбера аргументите на противниците на това предложение", заяви Четин Казак от ДПС. По думите му магистратите, при които е надделяла злобата и завистта, в угода на тази "завист колегиална" искат другите да бъдат санкционирани и да бъдат върнати обратно там, откъдето са тръгнали. Според него това че всички магистрати са избрали някого да бъде член на ВСС е показателно за качествата му и не му е нужда атестация за по-висока длъжност като напусне съвета.

Калин Калпакчиев от ВСС не остана длъжен на Казак и Колев като каза, че с такава променя магистратите ще бъдат водени от стимула да израснат не по правилата. Той опроверга Казак и обясни, че не само магистрати избират членовете на ВСС, а половината от тях се избират от парламента по неясни правила. "На Вас ли трябва да даваме отчет?", попита Явор Хайтов от БДЦ-Народен съюз, Калпакчиев обаче го контрира - " Трябва да давате на народа и на съдебната сиситема!".

Думата взе и председателят на ВКС Лозан Панов, който каза, че никой не кара магистратите на сила да бъдат членове на ВСС  и те добре осъзнават, че отиват в орган с друга компетентност. "Ние се борим срещу възможнсотта политиката да влияе на съдебната система и възможностите за корупция. Такива допълнителни стимули няма да бъдат добър знак за работещите в съдебанта система", коментира той.

Членът на ВСС Соня Найденова пък обясни, че предложението не дава отговор адвокатите и другите юридически професии, от които хора стават членове на ВСС, на каква по-висока длъжност ще отидат, както и къде ще бъдат назначени.

Петър Славов от РБ подкрепи предложението на правосъденото министерство и заяви, че на  "ВСС не трябва да се гледа като привилегия и човека, който отиде там да се мисли за богопомазан".  Спред него не трябва да се съди за индивидуалните качества на хората, а не общо за всички да се решава.

"Те не са роби, не е наказание участието там, а привилегия, ако беше наказание нямаше да бъде такава битката за ВСС", взе думата накрая правосъдният министър и допълни, че ако се приеме текстът на ПФ се заобикаля конкурсното начало. "Съжалявам, че се отделят толкова часове на привилегии, а не на същността на законопроекта", каза тя.

След почти два часа дебати дали магистратите от ВСС трябва да се стимулират освен със заплати и с кариерно израстване  предложението на Ревизоро и Георгиев се отхвърли с 8 гласа "за" и 8 "въздържал се" като се прие изменението подготвено от Министерстовот на правосъдието - след приключване на мандата си като членове на ВСС магистратите да се върнат на същата или равна по степен длъжност в съдебната система.

Правната комисия прие и предложението на Явор Хайтов -  Главният инспектор да взима възнаграждение, колкото член на ВСС, а инспекторите 90% от заплатата на техния шеф. Същото предложение имаше и БСП. Министърът на правосъдието подкрепи идеята, защото след като парламентът е гласувал изравняване на заплатите на членовете на ВСС с тези на тримата големи в съдебната система, което тя не одобрява, ще е честно и заплатите в Инспектората към ВСС да бъдат като техните.  

Също така се прие кандидатстващите за инспектори да представят документ дали имат принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, както и други разпоредби за избора на Главен инспектор и инспектори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама