Велошествие в подкрепа на изграждане на Байк парк и на още велосипедни алеи се проведе в Русе

20:30, 13 юли 16 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велошествие в подкрепа на изграждане на Байк парк и на още велосипедни алеи се проведе в Русе. Негов организатор е сдружение „Вело Русе“, което събра в центъра на града пред сградата, в която се помещават общинската и областната администрация, десетки велосипедисти на различна възраст, обединени от желанието да се придвижват на две гуми.

По-възрастните призоваха младите любители на велосипедите, които практикуват екстремно колоездене, да направят демонстрация на уменията си, като ги призоваха във всички останали останалите случаи да карат внимателно.

Така минаващите през площад „Свобода“ имаха възможност да видят управление на велосипед, изправен на две гуми; каране напред, докато велосипедистът е седнал с лице назад и други интересни трикове.

Участниците във велошествието бяха обединени около идеята, че не може да има забрани, докато не се осигурят необходимите възможности да се придвижват на колело през центъра на Русе.

Те визираха подготвяните промени в Наредба 18 на общинския съвет, според която велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери няма да имат право да преминават през улица „Александровска“ и площад „Свобода“, както и през парковете, градините и останалите пешеходни зони в Русе.

Впоследствие кметът Пламен Стоилов оттегли готвените промени, срещу които са велосипедистите.

Според Закона за движение по пътищата и Правилника за приложението му велосипедистите могат да минават през зоните, предвидени за пешеходци, само ако слязат от колелото и го тикат до себе си, в противен случай подлежат на глоба.

Изключение се прави само за децата до 12 години, които са единствените, имащи право да въртят педалите в зоните за пешеходци. Тъй като съществува йерархия на нормативните актове, със или без спорните промени с Наредба 18, забраната, срещу която са велосипедистите, продължава да съществува. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама