Тереза Мей е новият премиер на Великобритания, кралицата прие оставката на Камерън

20:35, 13 юли 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британската кралица Елизабет II прие оставката на премиера Камерън след двустранна среща. След това кралицата се срещна с Тереза Мей в Бъкингамския дворец и я натовари официално със задачата да състави новото британско правителство, предадоха световните агенции.

Мей бе избрана миналата седмица за лидер на консервативната партия и съответно за поста премиер на Великобритания. „Нека да бъдем наясно: няма да има никакви опити за оставане в ЕС“, каза Мей при старта на предизборната си кампания.

При първата си реч като министър-председател на Великобритания тя заяви, че работейки заедно и използвайки талантите на всички, може да се изгради „по-добра“ Великобритания, предаде Би Би Си. Тя каза също, че нейната цел е Великобритания да играе „решителна, позитивна роля“ в света, а приоритет ще бъдат работещите хора, които правят всичко по силите си, за да успеят в живота. 

Опозиционни политици настояват за предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро заради политическите трусове, последвали референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Редовните са едва през 2020 г.

На последния си парламентарен контрол, в който участва като премиер Камерън даде напътствия на своя наследник Мей и на колегите си. „Моят съвет към приемничката ми, която е блестяща във воденето на преговори, е да се постарае страната да остане възможно най-близо до Европейския съюз заради изгодата ни в търговията, сътрудничеството и сигурността“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама