Местан да се извини заради дедите си с дарение за Плиска, поиска Божидар Димитров

22:38, 13 юли 16 / Политика 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Препоръчвам на Лютви Местан, ако спечели иска си за клевета, да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска, за да поправи поне частично престъпленията на своите деди. С това ще покаже, че той се извинява за допуснатите исторически престъпления в началото на 15 век от неговите прадеди и иска те да бъдат макар и частично поправени. 

Това заяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред "Фокус"  в отговор на иска за клевета на стойност 681 лв., който Лютви Местан заведе срещу него заради обвинението, че е турски шпионин.

По думите на Димиров, ако съдът даде ход на делото Местан най-вероятно ще спечели, тъй като той няма доказателство за принадлежността му към турските служби. "Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им”, коментира Димитров. 

Той обясни, че е направил своето изказване като се е базирал на собствения си опит на български шпионин. Причината била, че "когато в един момент Местан е решил, че става напечено около него, е избягал в турското посолство. Така се препоръчва на всеки шпионин, на който му стане много напечено". 

Директорът на НИМ изказа и тезата си, че България не е създадена през 681 г., а през 632 г., което ако се докаже в съда би намалило сумата на иска с 50 лв. "Ако експерти, привлечени като свидетели, докажат тезата на проф. Георги Бакалов, че България е създадена 157 година, то тогава стойността на иска ще падне до съвсем малко и ще мога да го платя”, коментира Божидар Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама