Атентат във Франция: Десетки загинали и ранени, след като камион се вряза в празнуващи в Ница (ВИДЕО)

05:29, 15 юли 16 / Свят 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във френския град Ница камион се вряза в голяма група хора, които празнували националния празник на Франция, предаде BBC. 

Вътрешният министър Казньов съобщи за 80 убити и 18 в реанимация в изключително тежко положение.  Телевизия CNN допълни, че е имало престрелка между хора, които са били в камиона и полицейски части. Открити са множество оръжия и гранати в камиона. Засега CNN съобщава за над 100 ранени. Властите в Ница предупреждават хората да останат по къщите си и да не излизат. 

Това, което е известно до момента:  Нападението е станало около полунощ по булевард "Променад де'з англе", по време на празничните илюминации. Шофьорът на камиона е влязъл в пешеходната зона и е карал през хората, ускорявайки, в продължение на близо 2 км разстояние. По-късно бил застрелян, след като открил огън по пешеходците на улицата. Не е ясно дали е имал съучастници и колко са те. Според Кристиян Естрози, кмет на града, камионът е бил пълен с оръжие и гранати.



Ако имате близки в района, може да проверите дали са се отбелязали във фейсбук, че са в безопасност - тази вечер социалната мрежа активира своя Safety Check Nice специално за Ница. 

Дежурният телефон в посолството на България в Париж е +33 1 45518690

Президентът Франсоа Оланд се завърна по спешност в страната, подсилен е контролът по границите на Франция. Американският президент Барак Обама определи случилото се като терористичен акт. Той осъди остро атаката и изрази съболезнования на близките на жертвите.

Атаката идва в деня, в който Оланд заяви, че няма да удължава извънредното положение в страната след 26 юли."Не можем да удължаваме извънредното положение до безкрай, няма да има смисъл. Това ще означава, че ние не сме повече република, в която върховенството на закона се прилага за всички граждани", заяви президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама