Звездно сопрано от Корея се превъплъщава в принцеса Турандот на Античния театър

07:14, 15 юли 16 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Звездното сопрано Лила Лий (Корея) ще пее тази вечер в постановката "Турандот" на сцената на Античния театър в рамките на Opera Open 2016. На сцената ще й партнира световноизвестният тенор Камен Чанев, а диригент ще е маестро Найден Тодоров.

Лила Лий завършва Консерваторията в Милано, а от 2004 г. учи с известния бас Боналдо Джайоти, при когото променя тоналността на гласа си от мецосопрано в сопранo. В репертоара си включва партиите на Абигейл от "Набуко", Аида, Мими от "Бохеми", Тоска и др. Коронната й роля е тази на принцеса Турандот, която изпълнява в редица държави по света, включително и в продуцкията на "Арена ди Верона" за операта в Оман на режисьора Франко Дзефирели.



Постановката на доц. Нина Найденова пренеся зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, а който опита, но не успее, ще се прости с живота си.

Думата "Турандот" има персийски произход и означава "дъщерята на Туран". Туран е област в Централна Азия, влизала някога в рамките на Персийската империя. Историята за Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен" Хиляда и един дни", или "Hezar-o-yek-shab", преведена през 1722 г. от Франсоа Пети дьо ла Кроа. Този сборник всъщност е другата част на добре познатите "Хиляда и една нощи". Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на Дьо ла Кроа, а фабулата й е обусловена от класическото триединство на пространство, време и действие.



Билети за "Турандот" с Лила Лий и Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината, в "Мол Пловдив" и онлайн в eventim.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама