Оланд: Атаката в Ница е терористично нападение

07:31, 15 юли 16 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският президент Франсоа Оланд заяви в национално телевизионно обръщение, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца, добавя още агенцията.

След извънредна среща в ранните часове на днешния ден Оланд каза, че загиналите при атаката са близо 80. "Не може да се отрече терористичният характер на тази атака, която отново представлява най-крайната форма на насилие", каза Оланд в обръщението, излъчено в 03.45 ч (04.45 българско време). Жертви на нападението в Ница са станали много деца, съобщи френският президент. Той добави, че самоличността на човека зад волана на камиона в Ница все още не е установена и се предприемат мерки за установяването й".

 

По-рано една от местните телевизии съобщи, че в камиона са намерени лични документи, принадлежащи на 31-годишен мъж. А агенция Франс прес, като се позова на източници от полицията, предаде, че намерените документи са на човек с двойно френско-туниско гражданство. Име не се съобщава и засега не е известно дали документите са били на шофьора.  Франция възнамерява да засили ударите по ислямистите в Ирак и Сирия след поредното нападение, зад което по всяка вероятност стоят ислямски терористи. "Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак - каза Оланд. - Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни заплашват." "Френската нация ще намери сили да се противопостави на ислямистката заплаха", заяви още Оланд. "Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят", заяви той, добавяйки, че при сегашната ситуация цялата страна трябва да е нащрек. "Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд. Президентът е взел решение да използва резервисти за гарантиране на сигурността във Франция. "Операция Сантинел (т.е. Страж) за патрулирането на военни ще продължи на високо равнище с участието на 10 хиляди души. Те ще подпомагат жандармите и полицията", заяви той, като обеща до дни да съкрати броя на участниците до 7 000 военни. "Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза Оланд. Отделът на префектурата в Париж по въпросите на тероризма е започнал следствие във връзка със събитията в Ница, предаде БТА преди обръщението на Оланд. 

 

"Това означава, че вече са събрани достатъчно факти, позволяващи да бъде квалифицирано случилото се на Английската алея в Ница като терористичен акт", коментира телевизионният канал БФМ. Преди това властите не бързаха да окачествят категорично престъплението.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама