Добрич е сред първите десет по индекс на местната система за почтеност

07:56, 15 юли 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциация „Прозрачност без граници“, българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International, ще представи днес в Добрич „Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“.  Срещата ще се проведе днес от 11 ч. в голямата заседателна зала в сградата на Общината. Поканени са представители на администрацията, Общински съвет, бизнеса, граждански организации, медии.

Индексът на Местната система за почтеност в България има за цел да представи комплексна оценка за съществуващите институции и механизми, които могат ефективно да съдействат за изграждане и устойчиво функциониране на местната общност в условия на почтена и предвидима местна политика и привлекателна за бизнеса икономическа среда.

Добрич се нарежда сред десетте града, заемащи добри позиции в класацията на Местната система за почтеност с индекс 3,31, ивформират от Асоциация „Прозрачност без граници“. Основен принос за високия индекс на Добрич имат високата степен на прозрачност и ефективност в работата на публичната администрация (4,64) и добрите показатели за дейността на кмета (4,30) и, в известна степен, на общинския съвет (3,53). Дейността на гражданските организации (3,31) и съда (3,32) дава съществен принос за общата оценка на общината. Важна роля при функционалната оценка на местната система за почтеност има прокуратурата, която за последните три години няма върнати дела за разследвани случаи на корупция. Основен дефицит в приноса към местната система за почтеност регистрират медиите (2,49), полиция (2,50), бизнес (2,67) и местните политически формации (2,92). За да бъде допълнително развит моделът на добро управление е необходимо да се развие потенциала на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, както и да бъде обсъдена необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама