Започва Международният балетен конкурс

07:59, 15 юли 16 / Култура 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония тази вечер от 20,30 ч. в Летния театър на Варна започва 27-ото издание на Международния балетен конкурс – най-старото в света професионално танцово състезание. Той ще бъде открит от вицепрезидента Маргарита Попова, а огънят му по традиция ще бъде запален от най-младите участници в артистичната надпревара.

Конкурсът се организира от едноименната фондация и община Варна, с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на ЮНЕСКО. Тази година в нег ще участват 155 кандидати от 35 страни. Претенденти за наградите в категория „Младша възраст“ са 51 балетисти, останалите 104 ще се борят за призовете в „Старша възраст“. В конкурса ще се включат състезатели от руската, френската и кубинската школа, както и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия.

От името на България ще се състезават 15 участници, от които 7 са чужденци.   Състезателите ще се борят за званието „Лауреат на Международния балетен конкурс – Варна“, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на конкурса.

Почти всички най-ярки звезди на световния балет през последния половин век са получили първото си международно признание на варненския конкурс. Сред тях са Владимир Василиев, Наталия Макарова, Ева Евдокимова, Михаил Баришников, Наталия Бессмертнова, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Аньес Льотестю, Йоко Моришита, Мартин Ван Хамел, Евелин Харт, Лойпа Араухо, Владимир Малахов, Фeрнандо Бухонес, Максимилиано Гера, Марин Бойеро, Раста Томас и редица други.

След церемонията по откриването конкурсът започва с  тур по класическа хореография, който ще продължи до 19 юли. Вторият – класическа и съвременна хореография, е от 21 до 24 юли, а третият – от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде гала концерт на лауреатите на 29 юли. Ще го последва супер гала концерт „Среща на поколенията“ на 30 юли, в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса. На сцената на Летния театър, където са направили първия си голям пробив, ще се качат отново звездните лауреати от предишни издания на конкурса - Марта Петкова – България, Никола Хаджитанев - България, Кадир Окурер – Турция, Раста Томас – САЩ, Никола Городински – Украйна, Сара Ренда – Италия.

Председател на международното жури е легендата на балета Владимир Василиев , наричан Бог на танца и единствен носител на Голямата награда на град Варна в историята на балетния конкурс. Още четирима лауреати на конкурса, направили световна кариера, също са в журито - Максимилиано Гера (Аржентина),  Ерик Вю Ан (Франция), Аурора Бош (Куба), Маша Илиева (България).

Акцент в съпътстващата програма е Международната лятна балетна академия с преподаватели доц. д-р Маша Илиева, Ксиомара Рейес от Куба, Ринат Имаев от Русия, Юлия Смирнова от Русия, Милен Петров от България, Антъни Мидълтън от Великобритания и Алфредо Торес от Куба. Предвидени са и представяне на книга на проф. Владимир Василиев и изложба на наградените рисунки и пластики от  националните конкурси за деца и юноши „Изкуството против дрогата”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама