Започнаха археологическите разкопки на крепостта Калиакра

07:59, 15 юли 16 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартираха археологическите проучвания на нос Калиакра, като началото бе дадено на 7 юли, съобщи за Topnovini.bg директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Тя поясни, че тази година разкопките се провеждат през юли, тъй като през август се предвижда, след десетгодишно прекъсване, да се възобновят проучванията на нос Чиракман.

За разкопките на нос Калиакра отново се разчита на безработни от ромски произход.

Финансирането се осигурява от Министерството на културата и Община Каварна, която отпуска 30 000 лева от бюджета си.

Екипът от археолози за втора година е с научен ръководител Елена Василева от Националния археологически институт с музей – БАН, след като доц. д-р Бони Петрунова стана зам.-министър на културата.

През тази година предстои археолозите да проучат некропол преди Крепостна стена №1, една антична сграда, както и други помещения.

Очакванията на археолози и историци са за много нови ценни находки, както и да се разчисти сградата, за да може да се реставрира.

При проучванията на нос Калиакра през последните години бяха открити множество ценни находки. Най-известната е пръстенът-убиец, който бе обявен за Откритие на 2014 г. у нас в кампанията „Чудесата на България“.  През 2013 г. той беше на седмо място в ТОП 10 на световните открития. Пръстенът е със специална кухина за скрита отрова и е от края на 14 век. Друга интересна находка е напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, както и накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението. Намерени са украшения и накити, монети, сечени от местни владетели и други материали.

   Миналото лято археолозите откриха обков за книга, златни халкички за обеци,  - средновековни, татарски, както и сребърни турски монети, както и керамика, съобщи Дарина Мирчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама